Đerlek: Ko će moći da primi treću dozu i koje su prioritetne grupe

Vesti 23. jul. 202120:1963 komentara
Podeli:
Mirsad Đerlek
Izvor: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Nacionalno telo za imunizaciju preporučilo je Kriznom štabu da građani Srbije prime i treću dozu vakcine protiv koronavirusa. Da li će ta preporuka i biti usvojena - o tome bi Krizni štab trebalo da odluči 1. avgusta. Mirsad Đerlek je za RTS naveo da je stručni Komitet preporučio Kriznom štabu da građani budu vakcinisani trećom, takozvanom buster, dozom vakcine. I da ta doza bude data najmanje šest meseci posle druge, kao i da bi najbolje bilo da ljudi prime RNK vakcinu.

„Naš Komitet je sastavljen od najeminentnijih stručnjaka iz oblasti vakcinacije i predložili su da to bude „Fajzerova“ vakcina ili „Moderna“ tzv RNK vakcina. Međutim, nisu isključili mogućnost da to bude i vakcina koja je napravljena i na neki drugi model“, navodi Đerlek.

Povezane vesti

Objašnjava da je treća doza namenjena pre svega hroničnim bolesnicima, i onima koji boluju od težih bolesti, ali, kako kaže, treću dozu mogu primiti i svi ostali građani šest meseci posle revakcinacije.

„Pre svega treća doza pojačava imunitet i namenjena je pre svega hroničnim pacijentima koji boluju od težih bolesti kao što su – maligne bolesti, osobama sa transplatacijom koštane srži, osobama starijim od 70 godina, osobama starijim od 60 godina koje su u Domovima za stare. Biće namenjena zdravstvenim radnicima i radnicima koji su zaposleni u socijalnoj zaštiti, ali i zdravstvenim radnicima i radnicima uz socijalne ustanove“, objašnjava Đerlek za RTS.

Dodaje da treću dozu mogu primiti i svi ostali građani šest meseci posle revakcinacije.

Objašnjava da je preporuka doneta na osnovu svetskih istraživanja koja su pokazala da treća doza pojačava imunitet kod osoba koje su slabije reagovale na dve doze.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar