Đenović: Nadam se da neće doći do eskalacija podela unutar SPC

Vesti 18. feb 202113:18 > 14:58 10 komentara
N1

Verski analitičar Draško Đenović ocenio je u emisiji Studio N1 Live da će izbor za novog patrijarha SPC biti neizvestan i izrazio je nadu da neće doći do eskalacija podela među vladikama.

„Iskreno, nisam optimista da će danas biti izabran 46. patrijarh srpski, ali je to sasvim moguće. Odnos snaga je podeljen i samo odsustvo vladike Lavrentija komplikuje situaciju, jer mislim da će ovogodišnji izbor zavisiti od tih ‘neutralnih’ glasova, odnosno episkopa koji nisu ni na jednoj – ni na drugoj strani. Sa druge strane, pitanje je koliko će episkopa zaista biti prisutno, jer da bi sabor bio validan, mora da prisustvuje dve trećine onih koji ga čine“, navodi Đenović.

Povezane vesti

On upozorava da su se pojedini episkopi pobunili zbog toga što se Sabor održava u kripti hrama Svetog Save, i  ukazuje da ukoliko bi se određeni broj prisutnih pobunio i izašao napolje, Sabor ne bi mogao da nastavi rad.

Đenović objašnjava da svaki episkop može da glasa za sebe plus za još jednu eparhiju.

„Ne postoji mogućnost da jedan episkop glasa za tri, četiri ili pet eparhija, već maksimum za dve eparhije… Što se tiče odsutnog vladike Lavrentija, on nosi dva glasa i on je svoje glasove rasporedio na dva episkopa, jer nije mogao da ovlasti nijednog da glasa za Eparhiju Šabačku i Valjevsku“, kazao je Đenović.

Govoreći o podelama među vladikama, on je napomenuo da bez obzira na različite izjave u javnosti, on ocenjuje da je crkva još uvek jedinstvena, kao i da se nada da neće doći do eskalacije podela.

„Činjenica je da pojedini episkopi imaju bliske odnose sa vlašću, tamo gde ne bi trebalo da je imaju, i to se najbolje vidi tamo gde vlast čini nešto što je u suprotnosti sa kanonima, a gde se episkopi pojavljuju, ne bune se, ćute i zadovoljavaju se donacijama iz budžeta“, precizirao je Đenović.

On je podvukao da vlast u Srbiji „svakako ima svog kandidate“, ali i da „ne smemo da zaboravimo da je na prethodnim  izborima nijedan od dvojice kandidata (Pavle i Irinej) nisu bili oni o kojima se pričalo“.

Svaki političar žell da ima podršku crkve

„Obojica su bili autsajderi. Patrijarh Pavle je tek u devetom krugu uspeo da njegovo ime bude jedno od tri „u koverti’. Ako pogledamo istoriju SPC u 20. veku imamo slučaj da ka je biran patrijarh Vikentije, on je bio izabran, ali je posle izvesnog vremena bilo očito da nije ispunjavao želje države, i njega je država uklonila. Umro je pod čudnim okolnostima, nakon prijema kod Tita, sahrana je obavljena ekspresno,i nije bilo autopsije“, podseća Đenović.

Naš sagovornik podvlači da je predsednik Vučić posetio nekoliko patrijaršija u prethodnom periodu, i kaže da mu nije jasna „svrha njegovih poseta“.

„Mora da nam bude jasno da živimo u sekularnoj državi, gde je crkva odvojena od države. Na drugoj strani, meni je jasno da on želi podršku crkve. Ona ima najveći autoritet i poverenje među našim građanima i svaki političar žell da ima podršku crkve, bez obzira gde se nalazi“, podvlači Đenović.

Govoreći o promeni monaha koji je trebalo da izvuče koverte iz Svetog Jevanđelja prilikom žreba za izbor patrijarha, on je naveo da arhimandrit Jovan nije dobio blagoslov Episkopa žičkog Justina.

„Jedan od razloga može da bude da je arhimandrit Jovan, koji je rođen 1927. godine, veoma blizak sa Irinejem Bulovićem, bez obzira što nije u njegovoj eparhiji. Možda je Justin posumnjao da bi mogao možda da iskoristi Jovana za svoj izbor, i da je na taj način episkop Justin želeo da obezbedi da koverta koja se izvlači zaista bude apostolski žreb, a ne nešto što je namešteno“, zaključuje Đenović.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare