U Bujanovcu se štampaju nove zahvalnice za đake srpske nacionalnosti, na srpskom

Vesti 05. jul 202218:58 > 23:2325 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Ministarstvo prosvete saopštilo je da osuđuje postupak lokalnih vlasti u Bujanovcu, jer su đacima generacije srpske nacionalnosti uručili zahvalnice na albanskom jeziku. U opštini Bujanovac štampaju se nove zahvalnice na srpskom jeziku, koje će biti uručene najboljim učenicima iz srpske zajednice, saznaje Regionalna informativna agencija JUGpress.

Izvori agencije Jugpress navode da je greška u štampanju zahvalnica samo na albanskom jeziku napravljena nenamerno i da se večeras pozivaju najbolji učenici iz srpske zajednice da sutra dođu da bi im bile uručene zahvalnice na srpskom.

„Za svaku osudu je što su učenicima srpske nacionalnosti uručene zahvalnice na albanskom. U ovoj opštini nastava se odvija i na srpskom i na albanskom jeziku. Zahtevam da se poštuju prava zagarantovana Ustavom i zakonom i da se učenicima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i zahvalnice izdaju na srpskom jeziku“, rekao je prethodno Ružić.

On je naveo da Ministarstvo prosvete poštuje sva prava kada je u pitanju obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

„Omogućili smo učenicima da na osam jezika nacionalnih manjina ostvaruju celokupno obrazovanje. Zahtevamo i od lokalnih vlasti u Bujanovcu da poštuju zakone Srbije“, naveo je on, saopštilo je ministarstvo.

Komentari

Vaš komentar