Direktorka: U bolnici u Batajnici trenutno 68 pacijenata, među njima i porodilja

Vesti 04. dec 202210:32 3 komentara
Batajnica bolnica
N1/arhiva

Direktorka kovid bolnice Batajnica Tatjana Adžić Vukičević navodi za RTS da se trenutno u toj bolnici nalazi 68 pacijenata, od kojih je 13 intubirano. Među njima je i porodilja.

Adžić Vukičević je za  RTS rekla da je reč o pacijentima starije životne dobi sa pratećim bolestima.

Povezane vesti

„To su sve bolesnici koji su starije životne dobi u osmoj, devetoj pa i u desetoj deceniji života sa brojnim pridruženim oboljenjima. Kao i na kraju svake pandemije tako i u ovoj poslednji stradaju nažalost najstariji naši pacijenti koji su bili u svojim kućama, gerontološkim centrima, stariji, nepokretni, iznemogli. I kako su sada prestale protivepidemijske mere osim nošenja zaštitnih maski u bolnicama, tako da su se oni na razne načine zarazili i oni su sada naši pacijenti“, navodi Adžić Vukičević.

Ukazuje da starijim osobama vrlo malo treba da se razbole i razviju teške kliničke slike.

„Dovoljna je jedna pneumonija, povišena telesna temperatura, udruženost sa drugim bolestima da ih dovede do dehidratacije, poremećaja rada srčanog ritma, akutnih kardioloških i neuroloških zbivanja zbog čega oni i umiru“, objašnjava gošća Jutarnjeg dnevnika.

Ukazuje da se u ovom trenutku među pacijentima u kovid bolnici Batajnica nalazi i mali broj mlađih osoba.

„Imamo jednu porodilju od 32 godine, zatim jednu mladu profesorku od 44 godine koja je uspešno intubirane i reintubirana dva puta, sad se nalazi u fazi oporavka i to su naše dve najmlađe pacijentkinje. Imamo i jednog pacijenta od 39 godina“, navodi Adžić Vukičević.

Navodi da je za dve godine kroz kovid bolnicu Batajnica od njenog otvaranja, prošlo 23.200 ljudi.

„Za prvih mesec dana od 4. decembra 2020. do 1. januara 2021. primili smo 1.500 ljudi. Tokom 2021. godine kada je bio delta i britanski talas primili smo oko 14.500 ljudi. I ove 2022. godine, primili smo oko 7.500 ljudi. Od toga je 16.000 njih zdravo otišlo svojim kućama, a oko 2.000 je prebačeno u druge medicinske ustanove radi nastavka lečenja“, kaže gošća Jutarnjeg dnevnika.

Ukazuje da su među pacijentima bile čitave porodice i da se dešavalo da tokom jutarnje vizite zatekne više od 20 mrtvih tela.

„To su stvari koje se ne mogu zaboraviti. To su majke i deca koji su ležali jedno pored drugih, prvo umre dete, pa majka. Kad kažem dete mislim na osobu od 25 godina, ali i to je nečije dete“, ističe Adžić Vukičević.

Od početka kovid epidemije, u našoj zemlji registrovano je 2.425.077 slučajeva koronavirusa, od 11.649.428 testiranih uzoraka. Od posledica kovida preminulo je 17.399 osoba.

Na pitanje – šta će u budućnosti biti sa kovid bolnicom u Batajnici odgovara da nema precizna saznanja šta će biti sa njom, ali da je sigurna da će ta bolnica biti u dobroj misiji, kao što je bila tokom pandemije kovid-19.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare