Direktorka: Manje pacijenata u Batajnici, ali mnogo mladih s teškom slikom

Vesti 13. apr. 202108:45 > 12:4337 komentara
Podeli:
Koronavirus, bolnica, Beograd
Izvor: REUTERS/Marko Djurica

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je za RTS da ima naznaka da se u Srbiji pojavio i brazilski soj virusa, a da je među obolelima i dalje najprisutniji britanski soj, i upozorila je i da je svaki novi soj sve "gori", i kada je reč o prenosivosti i kada je reč o smrtnosti, i apelovala na građane da se vakcinišu.

Adžić Vukičević je potvrdila da trenutno u kovid bolnici u Batajnici ima više otpusta nego prijema, i da je na lečenju 825 pacijenata, za razliku od 30. marta, kada ih je bilo 915.

„To znači da je 10 odsto manje hospitalizovanih, ali i prijema, pošto smo dnevno primali 80 do 90 pacijenata, a poslednjih dana i upola manje“, rekla je Adžić Vukičević i ocenila da su tome doprineli dobar odziv za vakcinaciju i poštovanje mera.

Naglasila je da, ipak, ne može da daje optimističke izjave u vezi pandemije, jer nema mesta za opuštanje.

„Ima puno mladih ljudi koji se nalaze u jedinicama za intenzivnu negu, i priključeni su na aparate za veštačko disanje“, upozorila je Adžić Vukičević i istakla da se najčeće radi o britanskom soju virusa , koji karakterišu velika prenosivost, teže kliničke slike, brža hospitalzacija i viša smrtnost.

„Ima naznaka da se u Srbiji pojavio se i brazilski soj virusa“, upozorila je, i dodala da je svaki novi soj koronavirusa „sve gori“, i što se tiče prenosivosti i što se tiče smrtnosti.

„Apelujem na širu javnost da se vakciniše, pa i one koji su preboleli kovid, posle četiri do šest nedelja i oni se mogu vakcinisati“, poručila je direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Istakla je da se vakcinisani, koji su se takođe zaražavali kororavirusom, oporave u 99 odsto slučajeva.

Kovid bolnica u Batajnici je, prema njenim rečima, za četiri meseca rada zbrinula 6.569 bolesnika.


Izvor: RTS

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar