Direktorka Batuta: Omikron soj nije ušao u Srbiju, bez treće doze za decu

Vesti 28. nov. 202110:34 > 13:4820 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Direktorka Instituta za javno zdavlje "Batut" Verica Jovanović izjavila je da vakcinisanje dece trećom - buster dozom trenutno nije praksa ne samo u Srbiji nego ni u svetu i da tako ostaje do daljeg.

Pročitajte još:

Ona je rekla za RTS rekla da je u Srbiji mali broj dece vakcinisan, ali da se nastavlja vakcinacija mladih od 12 do 18 godina.

Govoreći o epidemijskoj situaciji u Srbiji, navela je da podaci o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji tog uzrasta, pokazuju da deca mogu da krenu u školu.

„Analizom epidemiološke situacije u ovom trenutku možemo reći da je sasvim dozvoljeno i prihvatljivo pohađanje nastave u školama. Podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta ukazuju da đaci mogu da krenu u školu i ona sutra polaze u školu po klasičnom modelu nastave“, navela je Jovanović.

Ona je rekla da novi soj virusa – omikron, otkriven u Južnoj Africi, nije ušao u Srbiju.

„Njegova osnovna karakteristika je da može da dovede do ponovne infekcije osoba koje su već preležale kovid u prethodnom periodu, i postoje pretpostavke da može da zaobidje imunitet. Zato postoji velika predrostrožnost i apeluje se na primenu svih zaštitnih mera i na praćenju svih onih ljudi koji dolaze sa teritorije Južne Afrike i zemalja koje su u okruženju“, istakla je Jovanović.

Izvor: RTS

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar