Direktor zaječarskog vodovoda smenjen ali tužbe bivših radnika preplavile sudove

Vesti 23. maj 202219:26 0 komentara

Ne smiruju se problemi u zaječarskom Vodovodu, iako je vršilac dužnosti direktora Nikola Šarčević, optuživan od zaposlenih za mobing, nezakonite otkaze i finansijske malverzacije - nedavno smenjen. Nema odgovora Vodovoda na zahtev za razgovor o situaciji u preduzeću, a oni koji tuže, kažu - nezakonito je Šarčević godinama i bio na funkciji, a i sada je u upravi Vodovoda.

Pred zaječarskim sudovima – više od 20 postupaka, što zbog dokazivanja mobinga od doskorašnjeg vršioca dužnosti direktora, što za povratak na posao u Vodovodu. Pozadina svega je, kaže pravni zastupnik dela radnika:

„Prvenstveno, činjenica da se ogroman broj zaposlenih nije slagao sa načinom na koji je izabran novi vršilac dužnosti direktora (Nikole Šarčevića), kada je on imenovan na ovu funkciju od strane Skupštine Grada Zaječara, 15. marta 2019. godine“, kaže advokat Predrag Stanković.

I načina njegovog rada, ophođenja prema zaposlenima, pre svega – poslovanja Vodovoda.

„Prvenstveno se tu postavlja pitanje njegovog poslovanja sa Delta Agrarom, odnosno sa Deltom“, dodaje Stanković.

Odnosno, u vezi sa izgradnjom crpne stanice za potrebe ove kompanije, za šta otpušteni tehnički direktor JKP Vodovod Zaječar Dragoslav Ilić kaže da je kolektivu nanelo štetu „tešku“ više desetina miliona. Dobio je otkaz nekoliko meseci pred odlazak u penziju, posle izveštaja na tu temu.

„Zaključak te komisije je bio da je za stanje u Vodovodu kriv V.D. direktora Nikola Šarčević. U tom zapisniku, koji sam ja potpisao, stajao je zahtev komisije, koju nisam činio samo ja – bilo je i drugih članova, da se kompletna dokumentacija, zajedno sa tim zaključkom, prosledi nadležnim državnim organima. U roku od sat i po posle predavanja tog izveštaja ja sam dobio otkaz“, priča Dragoslav Ilić, otpušteni tehnički direktor JKP Vodovod.

Bio je predsednik te komisije koja je trebalo da utvrdi, između ostalog i neplaćena potraživanja.

„Ja sam očekivao da ovako nešto može da se desi, pa sam u avgustu 2020. godine se prijavio kao zvanični uzbunjivač“, kaže Ilić.

To mu nije bilo od pomoći, jer nije to bila jedina nezakonitost na koju je alarmirao. Ni predsednika Nezavisnog sindikata zaječarskog Vodovoda, funkcija nije zaštitila.

„On je doneo odluku da je sve što se događa u preduzeću – službena tajna, poput odluke o ceni vode za pojedine povlašćene kupce. Dodeljivao je raznim svojim prijateljima razne pomoći. I svi oni koji su na to ukazivali, na neki način su bili kažnjavani“, izjavio je Tomislav Petković, predsednik Nezavisnog sindikata u JKP Vodovod Zaječar.

Šarčević je, podsećaju otpušteni radnici, u V.D. zvanju bio godinama. Tvrde, potpuno suprotno zakonu. Sve njegove odluke, pa i otkaze, ne samo zbog toga – smatraju nezakonitim. Kada su vlasti rešile da ga sklone, postavili su drugog vršioca dužnosti, ali je prethodnik, tvrde, postao – tehnički direktor.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!