Direktor Tiršove: Oko 12 odsto zdravstvenih radnika bilo zaraženo koronavirusom

Vesti 11. jan 202111:27 0 komentara
N1

Direktor Klinike u Tiršovoj Siniša Dučić rekao je za RTS da je od marta do pre nekoliko dana 12 odsto zdravstvenih radnika bilo zaraženo virusom.

„Od početka pandemije lečili smo oko 50 pacijenata sa kovid infekcijom, sedam je zahtevalo respirator i svi ti pacijenti su uspešno izlečeni“, istakao je Dučić.

U ovom trenutku imamo jednog kovid pacijenta, rekao je Dučić.

Dučić je rekao da nijedan zdravstveni radnik, koji je u nedelju vakcinisan Fajzerovom vakcinom, nije prijavio neželjene reakcije, već samo laganu nelagodnost, ali nije bilo ozbiljnijih promena.

„Početak vakcinacije za većinu zdravstvenih radnika predstavlja pozitivno rešenje za pandemiju“, istakao je direktor Tiršove.

Prema njegovim rečima, vakcina je kao početak kraja svega ovoga.

„Vakcinisali smo sve zainteresovane zdravstvene radnike i nemedicinsko osoblje, jedan broj zdravstvenih radnika se opredelio za rusku vakcinu“, rekao je Dučić.

Dučić kaže da je od početka epidemije, od marta do pre nekoliko dana, 12 posto zdravstvenih radnika bilo zaraženo virusom, manje od 10 odsto je zahtevalo bolničko lečenje i niko nije bio na jedinici intezivnog lečenja.

Tiršova nije kovid bolnica, na početku pandemije, KBC „Dragiša Mišović“ je predviđen bio za lečenje kovid pacijenata, a Dečja klinika, Institut za majku i dete za najteže pacijente koji zahtevaju jedinicu intenzivnog lečenja.

„Od početka pandemije lečili smo oko 50 pacijenata sa kovid infekcijom, od tih 50, sedam je zahtevalo respirator i svi ti pacijenti su uspešno izlečeni i otpuđteni na kućno lečenje, nije bilo smrtnih slučajeva“, rekao je Dučić.

U ovom trenutku imamo jednog kovid pacijenta, kaže doktor Dučić. Reč je o dečaku koji je operisao tumor mozga i dok je bio na kućnom lečenju zaražen je koronavirusom, a sada je u dobrom opštem stanju.

„Imali smo preko 112.000 pregleda prošle godine, 14.500 je bilo hospitalizovano, 3.500 operacija, i oko 3.000 manjih hirurških intervencija. U odnosu na prethodnu godinu imali smo manje pacijenata, kada su bili pikovi epidemije, mi smo smanjivali posao da ne bi kovid ušao u sistem“, rekao je Dučić.

Deo kadra je bio u kovid sistemu.

„Naši anesteziolozi su išli na ispomoć u bolničko-kliničke centre, i u Batajnicu i naše medicinske sestre su išle u ispomoć“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, najveći izazov je bio da ne budu ugroženi drugi pacijenti zbog kovid pandenije.

„Imamo obavezu da lečimo pacijente, decu koja imaju bolest i ne mogu da čekaju. Dete koje ima tumor, pacijenti čije bi odlaganje lečenja uticalo na loš kvalitet života – oni su bili odmah zbrinjavani“, podvukao je Dučić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!