Direktor SZO u Srbiji gost Novog dana

Vesti 08. feb 202114:10 > 14:111 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Sutra počinje proces masovne revakcinacije građana, koji su prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primili prvog dana masovne imunizacije 19. januara. Gost teme jutra Novog dana je Marijan Ivanuša, direktor SZO u Srbiji.

Enesu Haliloviću je za roman „Ljudi bez grobova“ pripala nagrada „Zlatni suncokret“ za najbolju knjigu na srpskom u 2020. godini . On je gost Novog dana.

Štampu prelistavamo sa novinarkom Tamarom Spaić.

Pojedine domaće i inostrane apoteke i veledrogerije od nedavno imaju u ponudi brzi test za detektovanje koronavirusa, uzimanjem brisa iz pljuvačke pod nazivom „PCL COVID 19“. S druge strane, iz Agencije za lekove i medicinska sredstva preciziraju i upozoravaju da je reč o testovima za dijagnostiku, koje mogu da koriste zdravstveni radnici za profesionalnu upotrebu. Ko test može da kupi, kako funkcioniše i kakvo je interesovanje građana za ostala zaštitna sredstva protiv zaraze koronavirusom, čućemo od Nade Ivančić, predstavnice Udruženja privatnih apotekara Srbije.

Savremeni način života i rada i pre pandemije koronavirusa imao je negativne efekte na zdravlje ljudi. Nedostatak vremena za zdravu ishranu, sport i rekreaciju, deo su svakodnevice savremenog čoveka. Rad od kuće usled pandemije koronavirusa dodatno utiče na smanjenje aktivnosti. Posledica višečasovnog sedenja u jednom položaju i nedostatak kretanja, mogu nepovoljno da utiču i na zdravlje krvnih sudova. O preventivi i lečenju razgovaramo s prim. dr Miroljubom Draškovićem, specijalistom opšte i vaskularne hirurgije.

Uživo smo na Altini, gde se organizuje dobrovoljno davanje krvi, kao i humanitarna akcija repariranja transfuziomobila Instituta za transfuziju krvi Srbije. Jedan od dobrovoljnih davalaca je i naš kolega Miloš Milovanović, koji će ličnim gestom pozvati davaoce da mu se pridruže.

Predstavljamo vam i prvi ženski romski bend u Srbiji pod nazivom „Pretty Loud“, koji kroz svoju muziku vršnjakinjama, ali i svim ženama širom sveta šalje poruke ohrabrenja i podrške u postizanju svojih ciljeva, ostvarivanju ravnopravnosti sa muškarcima i građenju samostalnih karijera.

Komentari

Vaš komentar