Direktor Čiste energije: Još nismo preuzeli deponiju, JKP da obavesti o požaru

Vesti 09. avg. 202114:164 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Direktor preduzeća "Beo Čista energija", Vladimir Milovanović, izjavio je a ta firma još čeka dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine o preuzimanju stare deponije u Vinči i da će do tada ona biti u nadležnosti JKP "Gradska čistoća".

Marija Milošević iz JKP „Gradska čistoća“ rekla je da je stara deponija, na kojoj je u subotu izbio požar, u nadležnosti d.o.o. „Beo Čista energija“, čiji su vlasnici francuska kompanija „Suez“, japanski konglomerat „Itochu“ i panevropski fond koji investira u obnovljive izvore energije „Marguerite“.

Milovanović je kazao da očekuje da će Ministarstvo za zaštitu životne sredine izdati dozvolu do kraja ove nedelje i da će nakon toga krenuti realizacija projekta saniranja i zatvaranja stare deponije u Vinči.

Povezane vesti:

Firme koje su osnivači „Beo Čiste energije“ su s Beogradom sklopile 2017. godine ugovor o javno-privatnom partnerstvu na 25 godina, s ciljem razvijanja sistema za upravljanje komunalnim otpadom koji podrazumeva zatvaranje i sanaciju deponije u Vinči.

Na pitanje Bete šta je uzrok najnovijeg požara na staroj deponiji, Milovanović je kazao da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću utvrditi uzrok, ali da se pretpostavlja da su u pitanju izuzetno visoke temperature, „mada postoji i mogućnost da su požar izazvali skupljači sekundarnih sirovina, čije je prisustvo zabeležio video-nadzor“.

„Osnovni uzrok svih požara na staroj deponiji datira još iz devedesetih godina prošlog veka, kada se zbog nestašice goriva nisu primenjivale predviđene tehničke mere za skladištenje otpada. U međuvremenu se nagomilalo smeće visine 80 metara, a iz dubine deponije konstantno izbijaju štetni gasovi“, objasnio je on.

Milovanović je rekao da je požar na deponiji trenutno ugašen, „što ne znači da u narednom periodu ponovo neće doći do paljenja deponije“.

„Naša firma rukovodi novom sanitarnom deponijom i tu nema nikakvih problema sa skladištenjem otpada. Kada saniramo klizište u blizini stare deponije, počećemo sa realizacijom projekta saniranja i potpunog zatvaranja te deponije“, rekao je direktor „Beo Čiste energije“.

Upitan zašto stanovnici Beograda nisu odmah obavešteni o izbijanju velikog požara u Vinči, Milovanović je rekao da to nije bila obaveza „Beo Čiste energije“, jer se stara deponija još nalazi pod okriljem JKP „Gradska čistoća“.

Komentari

Vaš komentar