Diklić o sastanku EPZ: Glavna priča van očiju javnosti – tu će biti pritisaka

Vesti 06. okt 202212:53 2 komentara
N1

Nekadašnji ambasador Srbije u Francuskoj i direktor agencije Beta Radomir Diklić izjavio je u emisiji N1 Studio Live govoreći o prvom sastanku Evropske političke zajednice da misli da će glavna priča da bude "van očiju javnosti". "A tu će biti pritisak, tu nemam sumnje", rekao je.

Govoreći o današnjem prvom sastanku Evropske političke zajednice, rekao je da je pre svega bitno reći da to neće biti institucionalizovano.

„To je jedna skup političara, šefova država i vlada, svih u Evropi, osim Rusije i Belorusije, plus Turska. Meni se čini na nivou simbolike da je to vrlo jak signal, jer ukupno sve te države, imaju između 600 i 700 miliona ljudi, bilo bi veoma poželjno kada bi se naše rukovodstvo zamislilo oko toga, da smo mi manje od 1 odsto od tog stanovništva koje danas u Pragu predstavljaju njihovu predstavnici“, kaže.

Prema njegovim rečima, „ima mišljenja da danas neće baš ništa biti“.

„Ja mislim da će biti. Pre svega, kad se pogleda raspored vidi se da prvo svi govore po tri minuta, a onda imaju bilateralne razgovore. Naš predsednik će imati razgovor sa predsednicima Nemačke i Francuske, prema najavama iz njegovog kabineta. Na marginama to je ono što nas kao Srbiju treba najviše da interesuje, jer će to biti na neki način i priprema sutrašnjeg sastanka, gde će se vrlo konkretno razgovarati o geopolitičkom položaju Srbihe u trenutnoj krizi s Ukrajinom“, kaže.

Kako je rekao, nismo mi jedini koji nisu uveli sankcije Rusiji.

Pročitajte još

„Ne zaboravite da mnogo veća i za Evropu mnogo značajnija Turska je takođe danas u Pragu, Turska isto nije uvela sankcije i lavira, pokušava čak da se nametne kao neki posrednik, pregovarač da smiri taj rat u Ukrajini“, kaže Diklić.

Dodao je da, na kraju krajeva, „jedan broj zemlja i ne odobrava sankcije“, da će biti neke povremene iskre, ali misli da će glavna priča da bude „van očiju javnosti“.

„A tu će biti pritisak, tu nemam sumnje. Nemogućnost da nam se nafta dopremi jeste već neka vrsta sankcije prema nama. Dovoljno će biti da se napravi neki zastoj u pregovorima, mi već ove godine nismo ništa uradili, zamislite da tako bude i sledeće“, kaže.

Mišljenja je da će se sutra tražiti da se „pređe sa reči na dela“, a da danas toga neće biti, jer pre svega nema nijednog dokumenta, nema ništa da se usvaja, jer bi to, kaže, bilo veoma kritikovano.

„Mislim da će sutra biti poruka da je onoliko važno koliko je važno da se reši problem Kosova, toliko je važno u ovom trenutku da mi uskladimo spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU. Sav taj arsenal malih trikova je završen ili je negde pri kraju i mislim da će uskoro morati Srbija da se odluči šta će dalje da radi“, kaže.

Veruje, kaže, da će se pokušati još jednom da se današnji skup prikaže kao još jedna herojska bitka.

„A da će se gledati ovde kod nas da se opet otegne, nažalost, čuo sam poslednjih dana na dva ili tri mesta, da ako ne bude nove vlade, biće novih parlamentarnih izbora. Međutim nisam siguran da će ta taktika ovog puta moći da prođe kod onih koji odlučuju“, kaže.

Misli da je oko pitanja rata u Ukrajini EU ovim sastankom postigla veoma visok stepen solidarnosti i odgovornosti prema tome što se dešava na našem kontinentu.

„I da je dovođenje u istu salu 44 šefa država i vlada evropskih plus Turska, o tom pitanju ja mislim da Evropa danas beleži značajan poen, a sve unutrašnje razmirice u EU će ostati, to će se vraćati na dnevni red, a što se nas tiče, danas je ovo, ali nemojmo zaboraviti da nije samo to, da se od nas očekuje da brzo rešimo i problem Kosova. Što se tiče EU, imate sada hoće li Srbija ili ne da uvede sankcije Rusiji, i drugo hoće li da reši problem Kosova gde mi nismo samo, podjednako to važi i za Prištinu“, kaže.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare