Di Majo u Prištini: Italija odbacuje diskusije o promeni granica

Vesti 22. jun 202122:54 5 komentara
Luiđi di Majo, Italija, Priština
STRINGER / AFP

Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi Di Majo poručio je u Prištini da njegova zemlja odlučno odbacuje diskusije o promenama granica na Balkanu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Di Majo je u govoru, održanom pred poslanicima u Skupštini Kosova, rekao da je „samo konkretna evropska perspektiva u stanju da preokrene obnavljanje nacionalizma i određene političke avanture, koje bi vratile Balkan 30 godina unazad“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodao je da je Italija zainteresovana za zemlje na Zapadnom Balkanu, da one imaju stabilnu tržišnu ekonomiju.

„Ne može se reći da je Evropa ujedinjena pod jednim krovom, sve dok Zapadni Balkan ne bude deo Evropske unije“, rekao je on.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, Di Majo je rekao da se moraju zatvoriti sva otvorena pitanja između zemalja na Balkanu.

Kako je rekao, Kosovo u procesu dijaloga nema čega da se plaši, jer je zagarantovana nezavisnost i teritorijalni integritet.

„Dijalog Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, je od istorijskog značaja“, rekao je on.

„Da biste mogli da gledate unapred, potrebna vam je politička vizija i snaga da biste napravili konkretne korake ka pomirenju“, rekao je italijanski ministar spoljnih poslova uz napomenu da se mora raditi na rasvetljavanju sudbine nestalih lica.

Prethodno je premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da je kosovska strana otvorena za dijalog sa Srbijom u cilju međusobnog priznanja.

„Kosovo je iskreno zainteresovano za rešenje ovog problema, ali rešenje može biti samo priznanje naše nezavisnosti, koju priznaje većina država“, ponovio je Kurti.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su obnovili razgovore 15. juna o normalizaciji odnosa dve strane. Dogovoreno je da se dijalog nastavi krajem jula, podseća RSE.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare