Detonacija licitacije: Prodaja kompleksa Boško Buha – ko drži „osigurač“

Vesti 24. jan. 202219:19 > 19:3058 komentara
Podeli:

Memorijalni kompleks "Boško Buha" na Jabuci kod Prijepolja, kulturno dobro od izuzetnog značaja, opet je, posle tri godine, predmet prodaje, a javno nadmetanje zakazano je za petak. Tako je odlučila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika da bi se naplatio dug Ugostiteljsko-turističkog preduzeća "Putnik", koje je u stečaju, a kome kompleks pripada. Iz Ministarstva kulture za N1 kažu da su od nadležnih institucija zatražili obustavu prodaje.

Hoće li mesto sećanja na svu decu koja su poginula boreći se protiv fašizma izbrisati detonacija licitacije? Memorijalni kompleks „Boško Buha“ na Jabuci kod Prijepolja već izgleda kao da je bombardovan, jedno je od najugroženijih kulturnih dobra u Evropi, ali se na spomenike od izuzetnog značaja cene, valjda, nikada ne kače.

POVEZANE VESTI

„Verujemo da je nemoguće prodati Memorijalni kompleks Boško Buha, jer je to do te mere apsurdno i poražavajuće i poništilo bi sve velike reči o tome kako nam je bitna prošlost i kako nam je stalo do važnih oslobodilačkih tradicija“, kaže Sanja Petrović Todosijević sa Instituta za noviju istoriju Srbije.

Ponavlja se 2019. godina. I tada je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika zbog duga preduzeća Putnik, kome pripada kompleks, oglasila javno nadmetanje sa "Boškom Buhom" u stečajnoj masi. Tada ga je spasila peticija koja se potpisivala širom bivše Jugoslavije. Građani i danas traže da ga država iskoristi pravo preče kupovine i da kompleks obnovi.

"Da sada ne licitiram, ali mislim da su to za državu smešna sredstva", kaže Petrović Todosijević.

"Najmanje što možete danas, kao odgovorni donosioci odluka, jeste da odmah sprečite ponovo aktuelizovanu ideju otuđivanja ovog zajedničkog nasleđa jer je poštovanje i očuvanje Memorijalnog kompleksa posvećenog Bošku Buhi i drugim mladim borcima, koji su svoje živote dali u Drugom svetskom ratu, i više nego obaveza", zatražili su iz Društva konzervatora Srbije.

Taj memorijalni kompleks izgrađen je 1974. godine donacijama građana iz više od 350 gradova SFRJ. Služio je kao letnji kamp, zimsko odmaralište, za ekskurzije, rekreativnu nastavu, posećivalo ga je dnevno na hiljade đaka iz bivše Jugoslavije.

Pitali smo Ministarstvo kulture da li će nešto preduzeti i kada.

"Obratili smo se Republičkoj direkciji za imovinu i Ministarstvu finansija, kao nadležnim organima za sprovođenje Zakona o javnoj svojini, da hitno reaguju i preduzmu odgovarajuće mere kako bi se obustavila prodaja. Zakon predviđa da kulturna dobra u javnoj svojini ne mogu biti predmet prinudnog izvršenja, niti se otuđiti iz javne svojine", odgovorili su.

Javno nadmetanje sa početnom cenom od 44,5 miliona dinara zakazano je za petak, 28. januar. Hoće li ispasti bomba iz ruke Boška Buhe?

Komentari

Vaš komentar