Dete sa smetnjama u razvoju bez prava na pomoć zbog administrativnog propusta

Vesti 19. avg 202118:01 4 komentara
N1

Dete sa smetnjama u razvoju i invaliditetom iz sela kod Velike Plane godinu i po dana nije moglo da ostvari svoja prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica zbog administrativnih propusta tamošnjeg Centra za socijalni rad (CRS), saopštio je Zaštitnik građana.

Kako se navodi u saopštenju, CSR Velika Plana je od 2019. godine filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) u Smederevu dva puta slao zahtev za obavljanje kontrolnog pregleda, u kojima je navedena pogrešna adresa deteta.

Kako je Zaštitnik građana utvrdio, na svim dokumentima koje je majka deteta dostavila, adresa i kontakt telefon su bili ispravni.

Kada su u novembru 2020. godine utvrđeni propusti, ipak nije bilo moguće da se izradi rešenje o priznanju prava detetu na dodatak za pomoć i negu drugog lica i na uvećani dodatak, jer je jedini pravnik CSR Velika Plana otišao u penziju.

Resorno ministarstvo je, posle više urgencija Centra i lokalne samouprave, tek krajem marta 2021. godine dalo saglasnost za prijem diplomiranog pravnika u radni odnos.

Zaštitnik građana zatražio je od filijale RFZO u Smederevu i CSR Velika Plana da preduzmu sve mere kako bi ostvarili odgovarajuću saradnju i blagovremenu razmenu informacija sa korisnicima kako se zbog administrativnih grešaka ubuduće ne bi ponavljali propusti.

Svi kontrolisani organi imaju rok od 30 dana da Zaštitnika građana obaveste o postupanju po preporukama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare