Deseti protestni skup zbog urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru

Vesti 18. sep 202114:24 4 komentara
Nova.rs/Nemanja Jovanović

Ispred Opštine Vračar u Beogradu održan je deseti protestni skup povodom urušavanja zgrade u Vidovdanskoj ulici.

Predsednik OG „Oslobodimo Vračar“ Konstantin Samofalov ocenio je da „slučaj Vidovdanska nije nikakva prirodna katastrofa kako su gradske vlasti to nastojale da predstave… već su njihovi investitori i izvođači radova svojim nemarom i korupcijom ugrozili bezbednost i imovinu građana“.

Samofalov navodi da od vlasti očekuje da rasvetli niz problematičnih okolnosti – od izdavanja dozvole za gradnju spornim firmama, potom da odgovori na pitanja zašto su se radovi sprovodili bez nadzora i time se ugrozila bezbednost, imovina, pa i životi građana, kako je u procesu menjan projektni plan i spratnost i kako su vršene izmene lica na terenu bez ikakvog dokumentovanja.

„Za mene sve navedeno jedino može da znači da su za niz propusta odgovorni apsolutno svi. Naši zahtevi su isti: smena (zamenika gradonačelnika Beograda) Gorana Vesića, bez čijeg sudelovanja nema gradnje na Vračaru i svih lica u opštini Vračar koja su izdala dozvolu za gradnju“, istakao Samofalov.

Za Dragoslava Šumaraca, zamenika predsednika Demokrata Srbije, nema sumnje da dok istražni organi ne utvrde ličnu odgovornost, jasno je da gradska vlast i vlast na opštini Vračar imaju najveću odgovornost.

„Kod donošenja Statuta grada Beograda upozoravali smo da će vraćanje nadležnosti gradskim opštinama za izdavanje dozvola, a da im se istovremeno ne vrati nadležnost u obavljanju inspekcijskih poslova, dovoditi baš do ovakvih rušenja. Sadašnjoj gradskoj i opštinskoj vlasti nisu prioritet bezbednost i zdravlje građana Beograda i Vračara već profit njihovih simpatizera i partijskih drugova“, kazao je Šumarac.

Prema njegovim rečima, na kraju je dodao da postoje osnovane sumnje da je „ova gradska i opštinska vlast u sprezi sa investitorima i sa građevinskom i urbanističkom mafijom koja sprvodi urbicid na Vračaru i u Beogradu“.

Iz Gradskog odbora Beograd Nove stranke ističu da je prošlo već 10 subota kako se ove organizacije okupljaju na platou ispred opštine Vračar, a da i dalje nema odgovora ko je kriv i odgovoran za to što se desilo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare