Deponija u Kovinu se zatvara, otpad će se odnositi u Pančevo

Vesti 13. mar. 202113:06 > 18:0829 komentara
Podeli:
kovin deponija
Izvor: N1

Nakon burne reakcije javnosti i priloga N1, iz udruženja građana Eko Zona Kovin potvrdili su da je doneta odluka da se kovinska deponija zatvori i da se otpad od ponedeljka vozi na deponiju Pančevo.

Povodom deponije u Kovinu, kako pojedini mediji prenose, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović održala je u petak uveče hitan sastanak sa predsednicom opštite Kovin Sanjom Petrović i gradnačelnikom Pančeva Aleksandrom Stefanovićem.

Vujović je tom prilikom rekla da će se u Pančevu procenjivati količina i vrsta otpada, kako bi se u što kraćem roku došlo do održivog i dugoročnog rešenja za otpad u Kovinu.

POVEZANE VESTI

„Nakon saniranja požara, kapija deponije u Kovinu je zatvorena. Međutim, ono što je potrebno za opštinu Kovin i za ceo Banat jeste dugoročno rešenje, koje Vlada Srbije priprema u saradnji sa kineskim partnerima, kada je reč o proširenju kapaciteta u Pančevu“, kazala je Vujović.

Đorđe Janićijević iz Eko Zone Kovin kaže za N1 da su „nakon 30 godina, građani Kovina napravili prvi konkretan korak u rešavanju ogromnog problema oko nesanitarne deponije“.

„Zaista smo srećni što je ministarka Irena Vujović, na apel građana, donela odluku da se konačno zatvori  deponija koja je trovala ljude i zagađivala životnu sredinu, te da se napravi transfer stanica odakle će se otpad kasnije odvoziti u Pančevo. Ovo je prvi put da je Kovin dobio toliko medijske pažnje uz pomoć koje teško da bi napravili tako veliki pomak ka rešavanju ovog velikog ekološkog problema“, izjavio je Janićijević.

Zahvalio je medijima koji su vest o deponiji plasirali u javnost i omogućili da stvari pomaknu s mrtve tačke.

„Iskreno se nadamo da će se lokalne i državne vlasti pridržavati ovih odluka i da će konačno započeti primenu plana o zajedničkom obezbeđivanju i sprovođenju upravljanja otpadom, koji je objavljen u javnom glasniku 2018. godine“, naveo je Janićijević

Podsećamo, kako su meštani Kovina za N1 potvrdili, deponija u toj opštini postoji više od 30 godina, i na nju baca „ko šta stigne“, iako je, kako su pojedini stručnjaci iz Kovina rekli, još pre nekoliko godina bila je doneta odluka da se deponija zatvori ali se to nije razmatralo.

Oni koji žive tik uz deponiju više puta su za N1 naglasili da nemaju normalan život, a sa istim problemom suočavali su se i ostali stanovnici opštine.

Komentari

Vaš komentar