Deo hrišćanskih vernika proslavlja Uskrs

Vesti 17. apr 202208:22 21 komentara
Vatican Media/­Handout via REUTERS

Deo hrišćanskih vernika danas slavi Uskrs. Uskrs je najveći hrišćanski praznik, jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo uskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik, jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo uskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

Prema hrišćanskom verovanju, Hrist je uskrsnuo trećeg dana posle smrti. Prema jevanđeljima, događaj se zbio na Isusovom grobu, a radosnu vest je saopštio arhanđel Gavrilo.

Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar služiće Uskršnju misu u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. On je u Uskršnjoj poslanici upozorio one koji se zadovoljavaju samo materijalnim posedovanjem i uživanjem, da će njihovo „kraljevstvo“ biti kratkog daha.

„Ko misli da silom može ostvariti svoje ‘kraljevstvo’, istog momenta će se suočiti sa silinom destrukcije, nesreće i nestajanja“, poručio je Hočevar u poslanici.

Po njegovim rečima, „kraljevstvo koje treba tražiti jeste Isus Hrist, jedini most, jedini prelaz i jedinstveni put iz nesigurnosti u sigurnost, iz ograničenosti u neograničenost, iz prolaznog u neprolazno“ i sve što je za život potrebno.

Hočevar je ukazao da su u toku istorijska zbivanja „i to ne u doba mnogobrojnih, nego u doba radikalnih promena“, pa su „svi mnogo snažnije pozvani na traganje za takvim kraljevstvom“.

Uz pozdrav „Hristos vaskrese, Vaistinu vaskrese!“, on je svima „od sveg srca poželeo srećan i blagoslovljen Uskrs“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare