Delić: Vakcinacija obuzdava koronu, lekovi nisu zamena

Vesti 08. okt 202114:31 15 komentara
N1

Infektolog Dragan Delić izjavio je da je za obuzdavanje pandemije korone presudna vakcinacija, dok su lekovi važni, ali su "postfestum" medicina kad se infekcija već desi, tako da ova dva sredstva imaju različite zadatke.

Pročitajte još:

„Lekovi ne mogu da budu zamena za vakcinaciju, za mene je težište na vakcinaciji, to je primarno da ne dođemo u situaciju da koristimo skupe lekove čija efikasnost nije sto odsto“, rekao je Delić za Betu, na pitanje o kontignetu lekova za koronu koji je pristigao u Srbiju.

Navodeći da nije upoznat o kakvim je lekovima za koronu tu reč, on je objasnio da, koliko zna, nijedan nije zvanično registrovan u svetu a da je prošao sva klinička ispitivanja, ali da su u toku klinička ispitivanja i izdvajaju se velika sredstva.

Delić, koji je nekadašnji direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti u Beogradu, je naveo da su lekovi nastojanje da se smanje teške kliničke forme i smrtnost zaraženih koronom, uz konstataciju da će biti stahovito skupi jer, kao i uvek kad se izbaci neki novi lek, cena je ogromna.

Prema njegovim rečima, stučnjaci su ti koji treba da kažu koji se lekovi nabavljaju a na osnovu dostupnih studija, informacija koje imaju od kolega iz inostranstva da se pojavio neki novi lek, da je publikovan u najuglednijim časopisima i da zatim zamole državu da ih nabavi.

On je naveo da prvenstveno to treba da kažu ljudi koji se bave tom oblašću, ne toliko Krizni štab za borbu protiv korone, već farmaceuti, kliničari, ukazujući i da ne možemo da uvedemo neki lek a da to nije učinila zemlja koja ga je proizvela i registrovala.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare