Delić: Političarima važniji glasovi od zdravlja ljudi

Vesti 01. sep 202112:4616 komentara
Izvor: N1

Infektolog Dragan Delić izjavio je danas da je drastično povećanje broja zaraženih koronavirusom posledica interesa političara kojima su glasovi važniji od zdravlja ljudi, kao i nepoštovanja protivepidemijskih mera.

Povezane vesti

Delić je agenciji Beta kazao da se sve vreme, od izbijanja pandemije, kasni s donošenjem mera.

„Svi mi, osim ljudi iz vlasti i Kriznog štaba, shvatili smo da je suština borbe protiv koronavirusa blagovremeno donošenje i sprovođenje protivepidemijskih mera. Međutim, s merama se kasni, a i one koje su na snazi se ne poštuju i ne kontrolišu“, rekao je infektolog.

On je dodao da je apsurdno to što su sednice Kriznog štaba retke i što ih zakazuje vlada, a ne predstavnici struke.

„Krizni štab je političko telo na kome se razmišlja o nekakvim kompromisima, a ne o zdravlju ljudi. Vlast hoće da se ne zameri glasačima i zameram kolegama što su podlegli tom pritisku. Takav kompromis je neprihvatljiv“, rekao je Delić.

Prema njegovim rečima, sada se plaća cena nonšalantnog odnosa i vlasti i pojedinaca prema epidemiji.

Virus je neumoljiv

„Virus je neumoljiv i ne prašta naše propuste. Sve dok u populaciji bude nezaštićenih, odnosno nevakcinisanih osoba, virus će biti prisutan i širiće se neograničeno. Posebno su zabrinjavajuće česte mutacije virusa, koje u jednom trenutku mogu da rezultiraju time da postojeće vakcine imaju slabiji uticaj“, istakao je Delić.

Naglasio je da je vakcinacija morala da bude sprovedena maksimalno i u najkraćem mogućem roku.

„I mi lekari smo izgubili dragoceno vreme da u svojim redovima formiramo egzaktne stavove povodom vakcinacije i da tu više ne bude dileme među lekarima“, rekao je Delić.

Dodao je da mediji ne bi trebalo da daju prostor ljudima koji nisu kompetentni da pričaju o epidemiji i vakcinaciji.

„Lekarska komora bi morala da se oglasi povodom istupa pojedinih lekara koji se protive vakcinaciji“, naglasio je on.

Ocenio je da pored vlasti, deo odgovornosti za eskalaciju koronavirusa snosi i narod.

„Previše je samodovoljnosti u pojedincima, a sve manje saosećanja i empatije. Postavlja se pitanje cene koju smo spremni da platimo, s obzirom da do sada ima preko 20.000 preminulih. Izgubili smo ljudske gromade iz sveta medicine, nauke, umetnosti, duhovnosti… Pa šta još treba da se desi da narod shvati da se od ove bolesti umire i da ostaju ozbiljne posledice“, naglasio je infektolog Delić.

Na pitanje Bete koje bi sada trebalo doneti protivepidemijske mere, Delić je kazao da njih mogu da predlože samo epidemiolozi koji su upoznati sa situacijom pojedinačno u svakom gradu u Srbiji.

„Mere se, svakako, moraju zaoštriti. Ne treba podilaziti željama političara i pojedinaca. Krizni štab i vlada moraju da preuzmu rizik i odgovornost i da donose one mere koje su stručno utemeljene, bez razmišljanja kako će to imati odjeka kod glasača. Pokazalo se da su svi kompromisi na štetu života i zdravlja ljudi“, zaključio je infektolog Dragan Delić.

Prema zvaničnim podacima u utorak je od koronavirusa novozaraženih bilo 2.981, dok je preminulo 14 osoba.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar