Delić: Neprihvatljivo je da političari nameću odluke Kriznom štabu

Vesti 28. okt 202109:44 7 komentara
N1

Infektolog i hepatolog Dragan Delić ocenio je da je neprihvatljivo da političari kao "agresivne neznalice" nameću "stručne" stavove i odluke medicinskim ekspertima iz Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

„Na taj način, između ostalog, dezavuišu znanje i iskustvo tih lekara, a promovišu intelektualni hoštapleraj i epidemiju nezanja“, rekao je Delić za novi broj Nedeljnika.

On je naveo i da „mesijanska uloga nekih političara, sa problematičnom prakosm, ne može da nadomesti stručnu nekompetentnost“.

Delić, koji je redovni profesor beogradskog Medicinskog fakulteta i biši direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti, naglašava neophodnost poštovanja nauke.

„Umesto praznoslovlja i sluđivanja naroda, treba se vratititi u okvire nauke i pozitivnih iskustava drugih zemalja, što bi trebalo da artikuliše republička stručna komsija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti“, rekao je on.

Rekao je da glavni problem tokom pandemije vidi u postojanju i radu Kriznog štaba, te naveo da je Krizni štab „čudna mešavina nauke i politike“.

„Njegove odluke su tokom prošle godine bile proizvod kompromisa struke (nauke) i političara, a danas su njegove odluke ogoljena politika sa nipodaštavanjem struke i nauke“, rekao je Delić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare