Delić: Bojim se da vreme radi za virus, a ne za nas

Vesti 30. nov 202110:10 13 komentara
Tanjug/Jadranka Ilić

"Bojim se da ovo vreme koje protiče radi za virus, a ne za nas", izjavio je za "Danas" infektolog prof. dr Dragan Delić, nekadašnji direktor Infektivne klinike. On objašnjava da još uvek nema jasnih odgovora na ključna pitanja o novom soju, ali da postoji bojazan da postojeće vakcine mogu pružati značajno slabiju zaštitu, s obzirom na promene koje su uočene na virusu.

Povezane vesti

„Ono što mene plaši jeste mogućnost slabljenja efikasnosti i efektivnosti vakcine. Ako se dogodi isto što se dogodilo sa prethodnim sojevima, da efektivnost i efikasnost vakcine opadnu, onda smo u velikom problemu“, navodi sagovornik „Danasa“ ističući da bi u tom slučaju moralo bi da se radi na novim vakcinama, što produžava vreme borbe protiv virusa.

Nekadašnji direktor Infektivne klinike takođe kaže da ne veruje da će ovaj soj izazivati težu kliničku sliku, ali da može da se pokaže kao zarazniji.

„Virusu, takoreći, ‘nije cilj’ veća smrtnost, njemu su potrebni ljudi u kojima će se razmnožavati. Pojava novog soja je potpuno očekivana. Postoji veliki broj nezaštićenih ljudi, pogotovo u Africi, što omogućava virusu da se slobodno širi. U njegovom širenju tokom dana može da nastane mnoštvo novih virusa, što može da ide ‘u korist virusu’ i da mu se omogući širenje. Kod prethodnih sojeva promene su rezultirale ubrzanim širenjem virusa, postao je zarazaniji, stopa reprodukcije je sa dva ili tri porasla na sedam ili osam, što znači da samo jedna osoba može da prenese virus na još sedmoro ili osmoro ljudi“, ističe dr Delić, zaključujući da virus upravo i želi da se lakše širi što mu ove mutacije i dozvoljavaju.

Prof. dr Dragan Delić ističe i da je potrebno pooštravanje mera, jer se ni one koje su sada na snazi ne poštuju. „Postojeće mere ne iritiraju buduće glasače, vrlo su blage. Vidimo da se politički i partijski skupovi, kao i sportska okupljanja neometano održavaju, a to je neprihvatljivo. To je pokazatelj da se ne poštuju ni elementarne protivepidemijske mere“, rekao je dr Delić, dodavši da zakon dozvoljava vakcinaciju visokorizničnih grupa, ali i celokupne populacije, koja je u ovom trenutku neophodna. „Ovo zaista jeste švedski model na srpski način – mere su blage, a čak ni tada se ne sprovode“, rekao je dr Delić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare