Delegacija EP daće predlog za poboljšanje izbornih uslova, optimizam nakon runde

Vesti 10. jul 202119:0528 komentara
Podeli:

Druga runda međustranačkog dijaloga uz posredstvo evroparlamentaraca završena je dogovorom da će delegacija iz Brisela napisati konkretan predlog promena u sferi medija, kontrole izbornog procesa i finansiranja kampanje. Radni dokument bi trebalo da bude predstavljen učesnicima u dijalogu 1. septembra, da bi se vlast i opozicija ponovo našli za istim stolom 17. i 18. septembra, kada bi dijalog trebalo da bude i okončan. Želimo da nađemo rešenja kako bi svi izašli na izbore, rekli su Vladimir Bilčik i Tanja Fajon.

Dva dijaloga i činjenica da u onim drugim pregovorima vlast lično predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, dok su ovde predstavnici Orlić, Božić, Rističević i Pantić-Pilja za predsedavajuću delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju nije problem. Tanja Fajon kaže da sledi ključna faza dijaloga – pisanje konkretnog predloga o tome kako poboljšati izborne uslove, pre svega kako promeniti stanje u medijima.

Povezano:

„Duga je bila rasprava o slobodi medija. Sigurno je to veliki izazov. Imamo tu mnogo predloga, ali jedno je sigurno – to su sve evropske vrednosti. Zbog toga ćemo i taj radni dokument i napraviti tako da ide u prilog poboljšanju medijskih uslova“, navela je Tanja Fajon.

Pošto nije bio moguć dogovor o radnoj grupi vlasti i opozicije, onda će evroparlamentarci sami sesti sa predsednikom parlamenta i napisati predlog.

„Pošto su sada izmislili da se mi sada zovemo kofasilitatori, ajde vi narodu objasnite šta to znači… Pošto zajedno organizujemo ovaj dijalog, u tom smislu je jedan od zaključaka da ćemo na osnovu svega ovoga – da će kofasilitatori pripremiti jedan predlog koji će svi učesnici onda raspraviti“, naveo je predsednik Skupštine Srbije.

O rezultatima prvog dijaloga različiti stavovi u delegaciji?

Međutim, deluje i da delegacija iz Brisela nije jedinstvena i da postoji neslaganje o rezultatima prvog dijaloga iz 2019.

„Prva faza međustranačkog dijaloga donela je veoma važne rezultate i želim to da naglasim. Ti rezultati odnose se na medijsko okruženje i na izborne uslove“, rekao je Bilčik.

Ovakav stav naterao je starijeg Bilčikovog kolegu Nemca Knuta Flekenštajna da uzme reč, iako to nije planirao.

„Pre svega nikada se se nećemo složiti o tome da je prethodan, onaj prvi dijalog o izbornim uslovima bio uspešan. Oni koji posle nisu učestvovali na izborima, svakako misle da to nije bilo uspešno. Oni koji su učestvovali, očigledno su mislili da je bilo nekog napretka“, naveo je Knut Flekenštajn.

Delegacija EP u jednom je saglasna – opozicija nikada nije bila pripremljenija i iznela je mnoštvo predloga kada je reč o medijima. „Da, jedan deo opozicije je ostao pri svojim predlozima o paralelnom uredništvu. Mi smo ostali pri preglogu za koordinaciono telo za praćenje medija koje bi trebalo, po našem mišljenju, da se uspostavi. Videćemo šta je ono što evroparlamentarci procenjuju da je od svega toga u skladu sa evropskom praksom i šta je najbolja formula“, naveo je Aris Movsesijan iz Nove stranke.

Lider Dveri Boško Obradović naglašava da će pisanje predloga o merama u sferi medija biti veliki test za evroparlamentarce. „Ako oni u svoj dokument stave ono što su prave demokratske vrednosti, oni će imati problem sa našim vlastima koja to neće hteti. S druge strane, ukoliko oni spuste te standarde na nivo naših vlasti, to će biti porazno za ugled EU u Srbiji“, naveo je Obradović.

Ishod će se znati 17. i 18. septembra kada ista delegacija ponovo stiže u Beograd. Ukoliko bude dogovora o izbornim uslovima, zahtev opozicije je takođe i da bar šest meseci prođe do održavanja izbora.

Komentari

Vaš komentar