Deklaracija o Kosovu: Za desnicu odsudni čas, analitičar kaže – kasne 30 godina

Vesti 04. okt 202219:36 77 komentara

Dok vlast razmišlja kako da se preformatira u Srpski blok, desne, i u mnogome proruske stranke - formirale su svoj blok. Dveri, Zavetnici, Novi DSS, POKS i Narodna stranka, stale su zajedno u odbranu Kosova. Naime ove partije usovojile su zajedničku deklaraciju - da je jedino rešenje za Srbiju potpuna reintegracija Kosova u ustavno-pravni poredak Srbije, sa punim suverenitetom Srbije na Kosovu.

„U ovom odsudnom času, polazeći od potrebe da se prevaziđu stranputice prošlosti, donosimo Deklaraciju o budućnosti Kosova i Metohije u slobodnoj Srbiji kao jedinom legitimnom i pravednom rešenju“, pročitao je akademik Matija Bećković navode iz deklaracije.

Pročitajte još:

Pod ovom deklaracijom okupile su se stranke desnice sa kritikom sveukupne politike vlasti u Srbiji prema Kosovu.

„Ovo što mi radimo godinama unazad kao država je politika ustupaka, zapravo politika puzajućeg priznanja secesije naše južne pokrajine“, rekao je Miloš Jovanović iz Novog DSS-a, članice koalicije NADA.

Sa radikalnim rešenjem:

„Naš plan, naša vizija, u krajnjem, naš nacionalni program, jeste puna reintergracija, kompletan povratak Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak države Srbije“, poručio je lider Dveri Boško Obradović.

I uz pomoć dve velike sile, zapadu suprotstavljene – Kine i Rusije.

„Nije dovoljno reći da nećemo priznati Kosovo, od ovog trenutka od ogromnog je značaja staviti rampu na članstvo Kosova u Ujedinjenim naciama. Pod aktuelnim okolnostima to se može učiniti isključivo uz podršku dve članice Saveta bezbednosti koje ga nisu priznale“, rekao je lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

Reintegracija bi se prema Deklaraciji bi se ostvarila, kroz dijalog sa kosovskim Albancima o zajedničkom životu u okviru Srbije. Ideja kasni barem tri decenije, kaže analitičar Aleksandar Popov. Tako da čitava inicijativa izgleda više kao samopromocija na temu bliskoj desnici kojoj i Jeremić pripada.

„Početkom devedesetih godina još je bila mogućnost da se ta ideja ostvari, još je bio živ Rugova, koji je bio spreman za neke kompromise. Međutim, Srbija pod Miloševićem je odlučila da Albance protera iz svih institucija. Tada je dobar deo javnosti likovao, nisu shvatili da se na taj način priprema teren za priznanje nezavisnosti Kosova, jer su Albanci napravili paralelne institucije“, kaže Popov.

Predlog Jeremića, koji je bio ministar spoljnih poslova i pre i posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, da se piše Rusiji i Kini, Popov smatra u ovom trenutku nekonstruktivnim i ustvari nepotrebnim.

„Kina i Rusija će iz svojih razloga glasati protiv prijema Kosova u Ujedinjene Nacije, Kina zbog Tajvana a Rusija zbog presedana na koji se poziva“, kaže on.

Deklaracija je nastala na osnovu nedavnog proglasa grupe intelektualaca na čelu sa profesorom Milošem Kovićem, Matijom Bećkovićem, Slavenkom Terzićem i drugima. Stranke koje su je podržale imaju ukupno 44 poslanika u parlamentu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare