Dekan Pravnog u Nišu: Odakle moj matični broj, nisam bio legitimisan na protestu

Vesti 22. dec 202119:32 > 19:34 3 komentara
Ekološki ustanak, protest, blokada puteva, auto put, autoput, Niš
N1

Dekan Pravnog fakulteta u Nišu Goran Obradović jedan je od građana Niša koji su poslednjih dana dobili prekršajne naloge policije zbog ometanja saobraćaja tokom ekološkog protesta 11. decembra.

Obradović je za Novu.rs rekao da će pravdu potražiti pred sudom i neće u propisanom roku platiti kaznu navedenu u nalogu.

„Prekršajni nalog saobraćajne policije sa zaprećenom kaznom od 5.000 dinara zatekao sam u svom poštanskom sandučetu, a kao prekršaj je u nalogu navedeno „kretanje pešaka po kolovozu u suprotnosti sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima. Zatražiću od Prekršajnog suda da vidim na osnovu kojih to validnih dokaza mi je napisan nalog“, istakao je Obradović.

Prema njegovim rečima, kao navod kako je prekršaj otkriven u nalogu su navedena imena pet osoba, četiri žene i jednog muškarca.

Navedeno je takođe, dodao je, da se kao prilog u koverti nalazi službena beleška službenih lica kriminalističke policije Policijske uprave Niš, ali te službene beleške nije bilo.

Povezane vesti:

„U subotu 11. decembra nisam legitimisan. Kada vas saobraćajni policajac vidi u prekršaju, mora da vas legitimiše, da napiše zapisnik i da vam na osnovu toga izda prekršajni nalog. Ukoliko policajac nije u mogućnosti da to uradi, ukoliko počinilac prekršaja beži, mora da navede zbog čega nije uspeo da legitimiše prekršioca, ali ukoliko je u mogućnosti, on mora da vas legitimiše. Ja ne znam odakle u prekršajnom nalogu moj matični broj, lična karta i adresa stanovanja, kada me niko nije legitimisao. To je uzeto negde, a to je protivzakonito“, objasnio je naš sagovornik.

Podsetio je da se proteklih dana stalno pričalo o tome da policije nije bilo na protestima zato što su organizovani bez najave.

„Pregledao sam sve snimke do kojih sam mogao da dođem, i javne i privatne, i nigde nisam video saobraćajnog policajca. Odjednom ispada da je na jednom mestu, u subotu u 14.45 bilo njih čak petoro. To onda otvara brojna dodatna pitanja, između ostalog i to da li su bili na dužnosti i sa kojim nalogom“, istakao je Obradović.

Prema njegovim rečima, posebno je pitanje da su prekršajni nalozi napisani na osnovu nekog video snimka.

„Ukoliko je snimanje na javnom mestu mora da bude vidno obeleženo da lica koja tu borave ili prolaze znajnu da se snima, zato i postoje nalepnice da je neki objekat pod video nadzorom. Ukoliko je u pitanju tajno snimanje, onda mora da postoji sudski nalog“, izjavio je Obradović.

Kazao je da u predviđenom roku od osam dana neće platiti polovinu zaprećene kazne već će, posredstvom advokata, zatražiti da o njegovoj odgovornosti odlučuje Prekršajni sud u Nišu.

„Videćemo koliko će se brzo taj sudski postupak završiti. Mišljenja sam da bi trebalo da se brzo reši jer tu nema komplikovanih pravnih pitanja“, rekao je Obradović.

Dodao je da, osim prekršajnog naloga, nije imao druge neprijatnosti zbog toga što otvoreno podržava ekološke proteste.

„Mislim da Rio Tintu nije mesto u Srbiji zbog zaštite životne sredine. Takođe sam mišljenja da Zakon o eksprorpijaciji ne bi smeo da se promeni“, naglasio je Obradović.

Prekršajnom sudu u Nišu stiglo je do sada pet zahteva za sudsko odlučivanje po prekršajnim nalozima koje je policija izdala gradjanima koji su se tokom ekološkog protesta 4. decembra „nepropisno kretali kolovozom“ i 12 zahteva za odlučivanje o prekršajnim nalozima koji su izdati zbog „organizovanja okupljanja bez prijave nadležnom organu“.

Za nepropisno kretanje kolovozom Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima propisuje kaznu od 5.000 dinara, a za organizovanje okupljanja bez prijave nadležnom organu Zakon o javnom okupljanju predviđa kaznu od 100.000 do 150.000 dinara.

Među građanima Niša koji su dobili prekršajne naloge policije zbog „nepropisnog kretanja kolovozom“ je i profesorka Ekonomskog fakulteta i predsednica Gradskog odbora Dveri Tamara Milenković Kerković predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević i predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Đorđe Stanković.

Svi oni su oni naveli da ih policija nije legitimisala tokom protesta niti kasnije.

Više desetina prekršajnih naloga „za neprospisno kretanje kolovozom“ stiglo je i na adrese Aleksinčana koji su 4. i 11. decembra učestvovali u ekološkim protestima u tom gradu.

Oni su  u utorak organizovano otišli kod advokata koji su im ponudili besplatnu pravnu pomoć i najavili da će zatražiti od Prekršajnog suda odlučivanje o nalozima koje su dobili od policije.

Učesnici protesta u Aleksincu takođe nisu legitimisani, a u nalozima koji su im uručeni navedeno je da su prekršaji utvrđeni „opažanjem“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare