Dejan Ilić: Škola u Srbiji uređena po principu vojničke subordinacije

Vesti 01. feb 202111:133 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Naučni radnik u oblasti obrazovanja Dejan Ilić izjavio je danas da je škola u Srbiji uređena po principu vojničke subordinacije, i da u sistemu obrazovanja nema prostora za demokratsko dogovaranje i odlučivanje.

Ilić je za portal Sindikata Nezavisnost kazao da ocenjivanje i testovi, uključujući i mature, samo jačaju prosvetni poredak zasnovan na strogoj hijerarhiji.

povezane vesti

„U našoj školi se autoritet prihvata zdravo za gotovo i ne preispituje se. Ova oslobođenost od odgovornosti i mogućnosti da se odluke preispituju penje se duž hijerarhijske lestvice. Nema zakonom sankcionisane procedure prema kojoj se mogu preispitati ili osporiti odluke ministra, čak i kada se u praksi jasno pokazuje da su one pogrešne“, objasnio je Ilić.

Dodao je da nema načina da se ministar pozove na odgovornost kada se pokaže da je donosio loše odluke.

Prema njegovim rečima, tako uređen sistem je razlog za ćutanje i kada su nepravde velike i očigledne.

Naveo je da školski sistem u Srbiji danas obuhvata nešto više od 100.000 prosvetnih radnika i oko 700.000 dece, s kojima je povezano ; milion roditelja ili staratelja.

„Ako im ponudite platformu da se dogovaraju o tome kako bi škola trebalo da izgleda, i pridobijete ih da u tom dogovoru učestvuju, jasno je da će se to odraziti i na vaš rezultat na izborima“, ocenio je Ilić.

Na pitanje ko bi trebalo da bude reformator takvog, nedemokratskog sistema obrazovanja, odgovara da to treba da budu nastavnici, učenici i roditelji.

„Ministarstvo prosvete treba da bude isključivo njihov servis, to jest da im nudi načine i mesta za dogovaranje i odlučivanje. Ministarstvo, pak, sebe vidi kao vrhovnog arbitra za pitanja obrazovanja i nikoga ne sluša. Odatle neće stići nikakva promena, barem ne nabolje“, kazao je Ilić.

Komentari

Vaš komentar