Deci uskraćena mesta u vrtiću u Pećincima, problem pandemija ili – članska karta

Vesti 01. sep 202219:22 23 komentara

Priča o deci kojoj su uskraćena mesta u vrtićima u Pećincima, jer su njihovi očevi učestvovali u nedavnom protestu poljoprivrednika u Srbiji, dobila je nastavak. Roditelji su jutros odveli decu u vrtić, međutim, vraćeni su kući. Oglasila se i Opština Pećinci koja iza celog slučaja vidi samo - političku pozadinu.

Kao što su i obećale – dve majke koje su juče protestovale ispred Predškolske ustanove u Pećincima danas su svoju decu odvele u vrtić. Sreće, međutim – nisu imale

Za njihovu decu, vrata vrtića danas su ostala zatvorena.

POVEZANE VESTI

„Znate, ona je jako mala. Ja sam njoj danas objasnila – ako budemo mogli da uđemo, ti ćeš se igrati. A mama i tata treba nešto da obave. A ako ne – vratićeš se kući. Ona je mene pitala – ‘Mogu li bar da ostanem na užini?’ To je trauma za njih“, kaže Jelena Mihailović, jedna od majki.

Jučerašnju potragu za direktorkom Opština Pećinci vidi kao politički protest. Kažu – to što su roditelji, citiramo, pripadnici opozicije, ne daje im za pravo da decu upisuju preko reda. Sami, međutim, priznaju da predškolskih kapaciteta ima, a za liste čekanja krive – pandemiju.

„Opština, nažalost, zbog otežanog rada usled pandemije, liste čekanja i dalje postoje i razumemo da se to nekome ne sviđa, ali ne možemo da dozvolimo da taj neko zbog sopstvenog nezadovoljstva upada u vrtić i ugrožava bezbednost dece“, navode u opštini.

„Zašto nije bilo liste čekanja pred izbore, već su poprimali svu decu navrat-nanos, kako bi se glasalo za njih? To je čista laž“, naglašava Mihailović.

U svom saopštenju Opština Pećinci dalje ističe da nema uticaja na upis dece u vrtić, već je to u nadležnosti stručnih službi Predškolske ustanove „Vlada Obradović Kameni“.

Međutim:

„Poslepodne 2. aprila došao je čovek, koji je znao ime mojeg deteta, i pitao nas da li smo predali zahtev za vrtić. Mi smo rekli da jesmo, a on je onda rekao – ako mi ne budemo glasali za koga oni kažu, dete neće biti primljeno u vrtić, i da su pravila takva. Mi smo na to odgovorili da pod takvim uslovima ni ne mora da bude primljeno. To je bilo to, on se okrenuo i otišao. Ja sam bila u šoku, besna i ljuta što se tako nešto desilo“, još jedno je svedočenje.

To je svedočenje Dragane Adamić iz Pećinaca. Ona je još jedna je majka koja se javila TV N1. Ima trogodišnje dete koje već tri godine ne uspeva da upiše u vrtić u tom mestu. I ove godine je odbijena, jer, kako navodi, nije htela da glasa za SNS.

„I to svi znaju. Majka mu je odgovorila da pod tim uslovima neće da upiše dete u vrtić. Znate kako, ovo mesto je malo. U ovo mestu niko ne sme da se suprotstavi ovom moćniku. Taj moćnik, Milorad Pantić Luki se nama sveti preko naše dece. Pa ko se još sveti preko dece“, upitala je Mihailović.

Nakon jutrošnjeg snimka iz vrtića, oglasila se i Demokratska stranka. Detalj koji su oni zapazili tiče se nove glavne vaspitačice Tanje Gavrilović koja, kako se navodi, po nalogu direktorke Predškolske uprave Anite Volčevski nije primila decu u vrtić. DS navodi da je vaspitačica aktivni član SNS koja je na dan izbora 3.4. snimljena u automobilu sa paralelnim biračkim spiskovima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare