Decenija SNS na vlasti: Mnogo afera, mnogo aktera, ali Vučić – svoje ljude ne da

Vesti 13. feb 202219:20 > 19:55 50 komentara

Helikopter, "Krušik", plagijat, kolaps u EPS-u, naplatna rampa "Doljevac"... Afera za aferom, a nigde odgovornih iz redova vlasti. Umesto smene, za upitne kadrove predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić imao je samo reči hvale i podrške. A i kad nije, bilo je to samo prividno. A zašto je to tako? Analitičari konstatuju - to je opasna simbioza.

Još malo je ostalo do proslave jubileja – Srpska napredna stranka obeležiće deceniju na vlasti.

Povezane vesti

Deceniju koja je obilovala aferama, iz kojih je malo ko izašao sa odgovornošću i posledicama. Aktera je bilo mnogo, a branilac jedan.

Najskoriji primer desio se krajem prošle godine nakon kolapsa energetskog sistema.

„Ja mislim da do Nove godine ti to stabilizuješ, a onda, Mićo, nešto drugo da radiš“, poručio je krajem prošle godine Aleksandar Vučić doskorašnjem v.d. direktoru EPS Miloradu Grčiću.

Ipak Mića, odnosno dugogodišnji i nezakoniti vršilac dužnosti direktora „EPS-a“ i dalje je tu, a takvih slučajeva bilo je mnogo.

Kada su u padu helikoptera kod Surčina stradala četiri člana posade, dva lekara i jedna beba – tadašnji ministar odbrane i ministar zdravlja koji je to ostao do danas, imali su jaku zaštitu premijera.

„Ne morate da jurite Gašića i Lončara, jurite mene, lakše je mene da skinete nego njih, jer ja njih neću da dam“, kazao je sredinom marta 2015. Vučić.

Ubrzo je ministar Bratislav Gašić ipak smenjen zbog mizoginih komentara na račun novinarki, ali je nedugo potom unapređen u direktora Bezbednosno-informativne agencije.

Ministar Zlatibor Lončar nastavio je da uživa naklonost predsednika Vlade i kada su se pojavile fotografije na kojima je sa članovima ozloglašenog Zemunskog klana.

„On mi je rekao da je operisao oca jednog od tih ljudi, da su ga pozvali u kafić preko puta da se zahvale, otišao je tamo, tamo je nastala ta slika. Da je nešto krio, verovatno se ne bi ni slikao, niti imao pojma, niti šta drugo i ja mu u tome verujem“, branio je Vučić i Lončara početkom 2017.

Ni dokazano neakademsko ponašanje i trgovina oružjem za predsednika nisu povod da saradnicima kaže „zbogom“.

„Što se tiče Siniše Malog i plagiranja, prvo, mislim da je Siniša Mali, pošto mi je lako da kritikujem sve, mislim da je Siniša Mali najbolji ministar finansija u celom regionu“, kazao je Vučić krajem prošle godine.

A povodom afere Krušik, 2019. je naveo: „E imamo, prodaje se oružje. Pa dobro, i?!. Pa znate, u tome je učestvovao otac Nebojše Stefanovića. A jel vi to znate ili nagađate?!“

Na Vučićevo neupitno poverenje mogao je da računa i nekada prvi čovek „Koridora“ Zoran Babić nakon nesreće na naplatnoj rampi „Doljevac“. Babić je sam podneo ostavku, ali je ostao visoki funkcioner SNS-a.

„Kad su te napadali lažima kako si ti vozio onaj automobil, a ko je bio tu, Babiću, da te brani? Jedino ja“, poručio je predsednik SNS i Srbije Babiću.

Odnos Vučića prema saradnicima – jednovlašće ili ucene

Jednovlašće – tako analitičar Zoran Gavrilović imenuje odnos predsednika prema saradnicima, a SNS posmatra kao konfederaciju interesnih grupa, te konstatuje, bilo kakvo procesuiranje pojedinca ugrozilo bi celu partiju.

„Kada imate ucenjene ljude koji imaju neka krivična dela iza sebe ili imaju prosto neke probleme sa institucijama, lakše je njima vladati nego ljudima koji su čisti“, smatra Gavrilović iz BIRODI-ja.

Možda su ucenjeni, ali sve su to važni šrafovi u sistemu i veoma su opasni, smatra novinar Đorđe Vlajić.

„To su ljudi koji su poslušni baš zbog toga što on zna mnogo o njima, a mora da ih trpi zato što oni mnogo znaju o njemu. Svako od njih ima svoj dosije, odnosno, dosije o drugima, dokumentaciju i oni se drže za dosijee, praktično i tako opstaju u vlasti“, ocenjuje Vlajić.

Da spomenuti kadrovi ne treba da brinu ni u narednom periodu potvrdio je predsednik uoči sednice Predsedništva i Glavnog odbora stranke koju vodi.

Iako će partija da pretrpi promene uoči izbora, čistki neće biti. Kako kaže i po pitanju referenduma pola naprednjaka je vodilo kampanju suprotnu od njegovih stavova, pa nikome nije „falila dlaka sa glave“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare