Dečak u niškom Kliničkom centru još uvek na respiratoru, ali u stabilnom stanju

Vesti 24. apr 202109:07 0 komentara
N1

U Dečijoj kovid bolnici niškog Kliničkog centra trenutno se nalazi 15 pacijenata, a stanje dečaka koji je na respiratoru je stabilno, navodi za RTS prof. dr Jelena Vojinović, imunolog.

Jelena Vojinović je navela da se dečak nalazi na respiratoru, ali da je u stabilnom stanju.

„On je još uvek na respiratoru, ne bih da govorim o detaljima, ali radi se o dečaku koji već odranije ima multisistemske i kompleksne probleme. Srećom uspeli smo da ga stabilizujemo i čekamo sa nestrpljenjem kada ćemo moći da ga odvojimo od respiratora i vratimo njegovim uobičajnim aktivnostima“, objašnjava Vojinovićeva.

Dodaje da se u ovom trenutku na odeljenju nalazi i četvoro novorođenčadi.

„Sva su dobro i stabilno i iskustvo nam govori da najveći broj dece sasvim solidno prevaziće ovu infekciju“, navela je Vojinovićeva.

Govoreći o kliničkoj slici deca, objašnjava da ona, po definiciji imaju drugačiji imunski odgovor u odnosu na odrasle zbog čega je, kako kaže, njihova klinička slika drugačija nego kod odraslih.

„Ima respiratornih tegoba, ali ne dominiraju u većoj meri. Sama infekcija je retko dovodila do težih ishoda“, objašnjava Vojinovićeva za RTS.

Navodi da je od početka epidemije do sada kroz odeljenje za infekcije prošlo više od 600 dece svih uzrasta.

„Od prvog marta prošle godine Dečja interna klinika je formirala dečju kovid bolnicu, jer deca su nažalost dobijala kovid infekciju, ne u tolikoj meri kao odrasli, ali itekako. Kroz našu kovid bbolnicu, kako je mi zovemo odnosno Odeljenje za infekcije, do sada je prošlo više od 600 dece, kod više od 200 je dokazana infekcija. Nažalost imali smo i veliki broj novorođenčadi“, ističe Vojinovićeva.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!