„Debeli“ i „Mršavi“ igrali jedni protiv drugih, ali svi zajedno – za Petra

Vesti 28. maj 202213:25 1 komentar
N1

Nedavno je odigrana jedna zanimljiva utakmica koja, svakako, privlači pažnju. Pored toga što su odmerili snage "Debeli" i "Mršavi", svi zajedno igrali su za jedno - za dečaka Petra Lađevića kojem je potreban novac za lečenje.

Sva sredstva od prodaje pića i hrane na ovom događaju namenjena su Petru. Utakmica je završena rezultatom 5:3 za „Debele“, ali su pobednici svi – učesnici i navijači i njihova humanost.

Petar Lađević ima četiri godine i boluje od izuzetno retke bolesti Lesch-Nyhan sindroma.

Rođen carskim rezom zbog karličnog položaja u stomaku. Od drugog meseca počinje sa vežbama za vrat zbog Tortikolisa na koje je upućen iz UDK Tiršova. Mesec dana kasnije, Petrovo stanje ostaje nepromenjeno i upućuju ga u Sokobanjsku gde mu je dijagnostikovana hipotonija, ali je u rukicama imao promenljiv misićni tonus, često su bile zatvorene.

Posle nekoliko meseci upućuje se na dalje pretrage u Institut za majku i dete jer je postojala sumnja od tima stručnih ljudi da se radi o promenama na genu HPRT. Petrovi roditelji šalju krv na genetske pretrage u inostranstvo i stiže im pozitivan rezultat, odnosno potvrda poremećaja mokraćne kiseline – Lesch-Nyhan sindrom, koji je izuzetno retka bolest, navodi se na portalu Budi human.

Sindrom odlikuje samopovređivanje, hipotoniju, mentalnu retardaciju, oboljenja bubrega, a deca su uglavnom vezana za invalidska kolica.

Petar je mentalno očuvan, ali ne sedi, ne puzi, ne može da hoda i jako teško koristi rukice koje su mu većinu vremena zarobljene u imobilizatorima, jer ga njegova bolest konstantno tera da se povredi (ugrize, udari…) iako on to ne želi.

Pored svega toga, Petar je jako veliki borac i srećan dečak.

Petru je neophodno mnogo vežbi koje iziskuju značajnu sumu novca, zatim lekovi koji mogu da regulišu kiselinu, suplementi, defektološki i logopedski tretmani,  specijalističi pregledi, hodalica, neurološka kolica, ortopedska pomagala, fizikalne terapije, terapije sa delfinima, troškove putovanja, sredstva za smeštaj za vreme terapija van mesta stanovanja, kao i pomagala za vežbanje u kućnim uslovima. Omogućimo Petru koliko toliko normalno detinjstvo i pokušajmo zajedničkim snagama da ga postavimo na noge, kao što su uradili i ovi fudbaleri.

Petru možete pomoći, ukoliko ste u mogućnosti, slanjem SMS sa brojem 592 na 3030.

Ili:

Uplatom na dinarski račun:

160-524836-72

Uplatom na devizni račun:

160-54000044736-40

IBAN:

RS35160005400004473640

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

Putem PayPala

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare