Debata u Zrenjaninu: Snabdevanje pijaćom vodom da reše država i stručnjaci

Vesti 29. maj. 202122:339 komentara
Podeli:
Izvor: Pixabay

Profesor Tehnološkog fakulteta Vladimir Pavićević kazao je da nema samo Zrenjanin problem sa pijaćom vodom, već cela Vojvodina i da bi taj problem trebalo da reše država i stručnjaci.

Pavićević je u javnoj debati koju su u Zrenjaninu organizovali Gradjanski preokret i Pravo na vodu, uz podršku Crte, rekao da celo Potisje ima problem s otrovnim arsenom i da je problem vode za piće problem cele Srbije. On je rekao da je posetio zrenjaninsko postrojenje za prečišćavanje – „fabriku vode“, koja bi trebalo da radi i daje vodu dovoljno dobrog kvaliteta, ali da ipak ne bi mogao da kaže da li je ta investicija „potpuno promašena“ ili ne.

Uz to je rekao da mu nije jasno zbog čega velike svetske kompanije nisu rešile problem u Zrenjaninu.

„Šta je razlog ne znam, pretpostavljam da je više razlog do politike nego do struke ali ni to ne mogu da tvrdim“, rekao je on.

Autorka studije „Fabrika žednih“ Iskra Krstić rekla je da je u Zrenjaninu bilo mnogo „bezuspešnih pokušaja rešenja problema“, i da i dalje nije jasno zbog čega problem još nije rešen – da li je to stvar struke ili politike.

Novinarka „Danasa“ Miroslava Pudar rekla je da se za loš kvalitet vode znalo još od kraja 1950-ih godina, kada se o tome nije javno govorilo, ali su rađena istraživanja i projekti, i planirala se izgradnja „fabrike vode“.

Pudar je navela da je krajem 1980-ih to trebalo da se reši s firmom „Degremon“ i da se tada novac pominjao kao razlog zbog kojeg je grad od tog posla odustao, te su usledili bezuspešni pokušaji rešavanja problema.

Dušan Kokot, aktivista Građanskog preokreta, rekao je da taj problem nije rešen zbog „političke odgovornosti“.

„Zar nije i sam predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) rekao da je u slučaju zrenjaninske fabrike vode bilo propusta, šta onda radi tužilaštvo?“, pita se Kokot.

Komentari

Vaš komentar