Debata: Spomenik Stefanu Nemanji spomenik je aktuelnoj vlasti

Vesti 09. feb 202123:19 > 10. feb 2021 00:24 13 komentara
N1

Učesnici debate "Spomenik - njemu ili njima" u organizaciji Mreže za demokratski dijalog ocenili su da je spomenik Stefanu Nemanji spomenik aktuelnoj vlasti.

Umetnik i pisac Dejan Atanacković rekao je da nema sumnje kome je ovaj spomenik podignut i da je to spomenik režimu, ali i dovršavanju Beograda na vodi.

On je ocenio i da spomenik ima funkciju da održi stanje konflikta u društvu.

Dileme nema ni za istoričarku umetnosti Irinu Subotić koja kaže da je „to spomenik ovoj vlasti“, ali dodaje da je on „lažan“ i ne može da predstavlja ni ovu vlast, ni Stefana Nemanju, ni prošlost Srbije, koja je sadržajnija od „lažnih pričica kojima se ljudi oduševljavaju“.

Istoričarka umetnosti Aleksandra Davidov ocenila je da spomenik nema veze sa osećanjem patriotizma, već sa lažnim osećanjem patriotizma.

Ona je ukazala da je tradicija prikazivanja Stefana Nemanje bila intenzivna od kada je prvi put u 13. veku prikazan u manastiru Milešava, da je posebno početkom 14. veka skoro svaka crkva prikazivala osnivače države i crkve – svetog Savu i svetog Simeona, ali da su oni uvek bili prikazivani kao monasi i svetitelji, što je bila tradicija i deo nacionalnog pamćenja, a ako neko to hoće da porekne, to predstavlja neku vrstu prezira prema prošlosti, tradiciji i postojanju svega pre današnjeg trenutka.

Arhitekta Dragoljub Bakić osvrnuo se na konkurse za uređenje Savskog trga i izradu spomenika i rekao da je na prvom konkursu, na kojem je pobedio Aleksandar Rukavišnjikov, u pobedničkom radu spomenik bio visok 14 metara.

On je istakao da je neverovatno da su raspisivana dva konkursa za uređenje „jednog placa“ i da su „uređenje travnjaka i klupa“ na drugom konkursu dobila dva Španca, umesto domaćeg arhitekte koji je to dobio na prvom konkursu, a dodao je i da se u „arhitektonskoj čaršiji“ priča da su to isti Španci „koji bi trebalo da rade i ovaj problematični stadion“.

Bakić je rekao da se „zna kome je spomenik podignut i čiju moć izražava“, a da će pešaci pored njega biti kao „buve“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare