Debata: Milan Jovanović prošao kroz torturu na suđenju

Vesti 29. dec. 202116:001 komentar
Podeli:
Milan Jovanović
Izvor: N1

Kraj godine dočekujemo sa razočaravajućom presudom Apelacionog suda u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i što se nas tiče, crvena linija je pređena, ocenio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić na debati predstavnika Koalicije za slobodu medija "Medijska scena Srbije u 2021.godini".

Sa takvom ocenom složila se i Ivana Stevanović iz Asocijacije onlajn medija (AOM) i Fondacije Slavko Ćuruvija, koja je ukazala da je Apelacioni sud mogao i sam da otkloni tehničke zamerke u presudi u slučaju Jovanovića.

Povezane vesti

„Slično se desilo i sa presudom u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, gde smo izračunali da je ponovljeno suđenje u prvom stepenu trajalo 13 meseci, a da je sud efektivno zasedao 47 sati, tokom kojih ništa novo nismo čuli. Bojimo se da će kroz isto proći i Milan i Jela, koji su već prošli kroz torturu na suđenju“, rekla je Stevanović.

Učesnici debate su odnos vlasti prema medijima u 2021. ocenili dvojkama i jedinicama, uz poruku Norberta Šinkovića iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) da bi najradije, kao u školi, rekao “vidimo se u avgustu” i Bodrožićevu opasku da je “jedan previsoka ocena”.

Bodrožić je, govoreći o pritiscima, pretnjama i napadima na novinare u 2021, rekao da njihovi podaci o napadima na novinare i novinarke „slobodno mogu da se pomnože sa dva“, zbog toga što su mnogi „oguglali i ne vide poentu prijavljivanja“.

Ocenio je da je godina bila teška i da se Koalicija trudi da održi dijalog sa vlastima, ali da ih vlasti tretiraju kao „scenografiju“, dok je Stevanović rad Koalicije nazvala radom „u konstantnom vanrednom stanju, poput nekog Kriznog štaba“.

„Medijska scena je ipak preko Koalicije za slobodu medija uspela da koordinira svoje akcije, a u 2022. imamo obavezu da pojačamo saradnju, jer idu izbori u aprilu, biće sve više i više tenzija u javnom prostoru, političari će krenuti u kampanju, a to uvek donosi nove pretnje i pritiske na novinare“, ocenio je Bodrožić.

Stojan Marković iz udruženja Lokal pres i Zlata Kureš iz Asocijacije medija su odnos vlasti prema medijima opisali kao “korak napred, dva koraka nazad”, a Marković je posebno istakao slučaj poternica koje su istaknute na javnim mestima u Šapcu za glavnom urednicom “Podrinskih” Isidorom Kovačević, ukazujući da je kreator poternica “lokalna vlast”.

Šinković: Izgubljeno poverenje građana u institucije

Šinković iz NDNV je upozori da je izgubljeno poverenje građana u institucije, ali i u novinarstvo i medije.

“Kada ste u situaciji kakvoj jesmo, da na nacionalnim frekvencijama gledate stvari koje nisu tačne, a onda pogledate u novčanik ili vam se deca javljaju sa Skajpa, mislim da ta kontradiktornost i pritisak ne može lepo da se završi. Insistiranje na monolitnosti javne debate je kobno, ne samo za medijsku zajednicu, već i za one koji kreiraju takvu atmosferu”, ocenio je Šinković.

Sa druge strane, Stojan Marković smatra da je blizu trenutak kada će građani reći “dosta”, a kao primer je naveo situaciju u kojoj se našao dopisnik jednog od “propagandističkih medija”, kome su građani “sve rekli u lice” kada je došao da izveštava sa blokade u Preljini.

“Zato mislim da smo blizu trenutka kada će građani reći ‘nemojte baš toliko da nas private magarcima’ i čini mi se da će izbori u aprilu proći i da će mnogi propagandistički mediji posle njih biti zatvoreni”, uveren je Marković.

Ivana Stevanović je ocenila i da vlast “radi na podelama”, pa se tako na razgovorima o strateškim dokumentima ili izmenama zakona pojavljuju “paralelna udruženja ili mediji koje država percipira kao svoje, dok druge ne konstatuje”, a ukazala je da postoje i “paralelne” Radne grupe.

Šinković je, međutim, odgovarajući na pitanje ima li smisla pričati o strategijama i zakonima ako sve zavisi od političke volje, poručio da “apsolutno ima”, naglašavajući da su one neophodne ukoliko želimo da evidentiramo probleme, pritiske i napade.

“Ako nema pravila, vi ne znate kako da merite problem”, naglasio je Šinković.

Zlata Kureš iz Asocijacije medija zaključila je da mantra za naredni periodu mora da bude “slobodni izbori porazumevaju slobodne medije”.

“Slobodni mediji nisu borba za tri minuta predstavljanja na javnim servisima ili medijima sa nacionalnom pokrivenošću, ili neka sučeljavanja koja se svedu na govor mržnje i viku, već je to kontinuirano prisustvo različitih ideja koje postoje u demokratskom društvu, i na osnovu toga slobodno formiranje političke volje građana kako bi izašli na slobodne izbore”, rekla je Kureš.

Ukoliko se to ne ispuni, mi ćemo iz godine u godinu i od izbora do izbora ponavljati isto i biti iskorišćeni kao lutke na koncu da bi se ostvarili intresi vladajućih struktura, a to ne teba da dozvolimo, poručila je Kureš.

Današnjom debatom predstavnika Koalicije za slobodu medija u organizaciji Asocijacije medija i Novinske agencija FoNet završen je ciklus debata iz serijala In medias (p)res, koje je podržala ambasada Nemačke.

Komentari

Vaš komentar