David: Za Srbiju je nedostižan san da postane demokratska i miroljubiva država

Vesti 16. maj 202212:03 4 komentara
N1/arhiva

Književnik Filip David ocenio je da je, sa vlašću kakvu ima i sa opozicijom kakva je sada, za Srbiju "nedostižan san" da postane demokratska, proevropska, miroljubiva i tolerantna država.

On je u intervjuu za portal Tačno.net rekao da su za opoziciju izbori „izgubljeni i pre izbora“, da je građanska sekularna Srbija ostala „izgubljena u raznim nesporazumima i trulim kompromisima“.

„Počinjene su mnoge pogrešne procene, zajednički nastup sa desničarskim partijama, iz čega nikada nije proizašlo ništa dobro“, rekao je David.

On je rekao da se Vučićeva politika zasniva na „jednoj vrsti kolektivne hipnoze, kolektivne patologije, iz koje, ako ikada dođe do buđenja sledi težak mamurluk i bolno buđenje“.

„Naš prisutni i dominantni kulturni model je nekakav arhaičan nacionalizam uvijen u populističke oblande, zasnovan na reviziji istorije. Nema tu iracionalnosti, samo novooktroisane ‘istine’ i mnoštva svakodnevne demagogije“, rekao je on.

David je kazao da ne treba biti veliki poznavalac prirode Vučićevog režima, pa znati da je njegova proevropska retorika lažna, a da je prava priroda njegove politike antievropeizam, koju izražavaju „njegovi mediji i ministri“.

„Međutim, bez evropske pomoći Srbija teško može ekonomski da preživi… To ne bih nazvao politikom neutralnosti, kako se ovde ističe, nego šizofrenom politikom čije su glavne odlike demagogija, populizam i licemerje“, kazao je on.

David je rekao da svoje detinjstvo pamti po bežanijama, skrivanjima, jer su ljudi jevrejskog porekla bili izopšteni iz ljudske zajednice. Ipak, zahvalan je roditeljima jer ga nikada nisu učili mržnji.

„Mržnja je jedno od najstrašnijih i najopasnijih osećanja. Počionici zločina svakako treba da budu kažnjeni. Ali na mržnju odgovarati mržnjom znači upasti u vrzino kolo novih zločina i osvete, postati i sam zločinac“, rekao je David.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare