Davenport: OEBS će podržati SPC u očuvanju njenog kulturnog i verskog nasleđa

Vesti 22. maj 202112:26 6 komentara
N1

Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport posetio je na Svetski dan kulturne različitosti Peć, Istok i manastir Visoki Dečani. Poseta dolazi neposredno nakon podsećanja zapadnih ambasadora na petu godišnjicu ustavne odluke da se manastiru vrati zemlja, a koja još uvek nije sprovedena u delo. U jeku su objavljivanja pisama najviših kosovskih zvaničnika o tome da manastir nije ugrožen i da se promene međunarodne odluke o njemu.

Povezane vesti:

U objavi na Tviteru nakon susreta sa igumanom Dečana, arhimandritom Savom Janjićem, Davenport je podsetio na pitanje nepovraćaja manastirske zemlje, prenosi „KoSSev“.

„Ambasador Majkl Devenport posetio je prelepi manastir Dečani i razgovarao sa igumanom Savom Janjićem. OEBS na Kosovu podržaće Srpsku pravoslavnu crkvu u očuvanju njenog kulturnog i verskog nasleđa na Kosovu, dok očekujemo da će okolno zemljište biti registrovano kao manastirsko vlasništvo u skladu sa vladavinom zakona“, navodi se u objavi.

U Istoku, za povratničko selo Ljubožde OEBS je policiji poklonio nadzorne kamere da bi se povećala bezbednost stanovništvau u njemu, dok je u poseti pećkom gradonačelniku Gazmendu Muhadžiriju naglasak stavio na pomoć OEBS-a za sigurnu kuću.

Aljbin Kurti je objavio zajedničko pismo sa Vjosom Osmani i Gljaukom Konjufcom UNESCO-u u kojem na Svetski dan kulturne različitosti traži da se sa četiri manastira Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i u Metohiji skine iznaka „ugrožena baština“, te da se srpska strana kao odgovorna država ukloni, a umesto nje doda Kosovo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare