Dašić: Proces primanja Kosova u Savet Evrope neće ići brzo, neki čekali godinama

Vesti 13. maj 202217:54 4 komentara
ARMEND NIMANI / AFP

Asistent na Fakultetu političkih nauka Marko Dašić izjavio je u Danu uživo da proces primanja Kosova u Savet Evrope "neće ići veoma brzo", jer naša država, kao članica te organizacije, ima mnoga diplomatska sredstva na raspolaganju. "Članstvo u Savetu Evrope je proces koji uključuje diskusiju, odlučivanje u Komitetu ministara i Skupštinskom telu, kao i celokupan skrining pravnog okvira zemlje koja želi da postane članica. Nije da istorija ove organizacije ne pamti višegodišnja čekanja za punopravno članstvo. Recimo, Jugoslavija je čekala dve godine", istakao je on.

On je objasnio da se stvorio utisak da će „neko da izlobira, donese dovoljan broj glasova i da će se to (prijem Kosova u Savet Evrope) rešiti relativno brzo“.

„Međutim, sklon sam tome da poverujem da će ovaj proces nešto duže potrajati“, kazao je Dašić.

Povezane vesti

Podsetimo, Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zakazana je nakon što je Kosovo predalo zvanični zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Predsednik Srbije je ocenio da je Priština, zahtevom za prijem u članstvo Saveta Evrope, srušila Vašingtonski sporazum.

„Neke diplomatske aktivnosti su najavljene, a neke su već i završene. Od ministra Selakovića smo čuli da ima note četiri zemlje koje su povukle priznanje. Međutim, ukoliko nije reč o državama koje su članice Saveta Evrope čini mi se da kvantitet može u ovom trenutku imati samo simbolički značaj“, kazao je Dašić.

Podseća da se u Savet Evrope dolazi po pozivu, odnosno ta međunarodna organizacija mora da kandidata pozove u članstvo.

„Diplomatske aktivnosti Srbije tek predstoje u samom Savetu Evrope. Dvadesetak godina ranije, kada se razmatralo članstvo Savezne Republike Jugoslavije, svedočili smo dosta aktivnoj diskusijji u skupštinskom telu. Tu su bili veoma agilni poslanici iz Albanije i Nemačke, i to su veoma negativno bili nastrojeni prema inicijativi za članstvo Jugoslavije. Tako da Srbija itekako ima diplomatska sredstva unutar Saveta Evrope da ukazuje na manjkavosti ovakve inicijative“, rekao je Dašić.

Dodaje da se stiče utisak da je samim podnošenjem inicijative „čitav posao završen“, ali napominje da to nije tako.

„Po mom dubokom uverenju, duh Vašingtonskog sporazuma je slomljen znatno ranije, negde sredinom prošle godine. Ali, kada bi se usmerili samo na diplomatiju, na potencijalna sredstva koja su na raspolaganju, verujem da je proces učlanjenja nešto što traje godinama. Naravno, isključujem mogućnost političkih podsticaja“, kazao je Dašić.

Upitan da precizira kršenje Vašingtonskog sporazuma, on je konstatovao da Srbija nije prebacila svoju ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine, kao što je po tom sporazumu predviđeno, niti je Kosovo uzelo učešće u inicijativi „Otvoreni Balkan“.

„Među tih 16 tačaka ima dosta onih koje nisu ispunjene, čak i ako izuzmemo velike i značajne infrastrukturne projekte, za koje je potrebno dosta vremena“, smatra Dašić.

Ocenjuje da je najnovijim potezima Prištine i Beograda „definitivno stavljena tačka koja je bila opisana u članu 15 Vašingtonskog sporazuma“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare