Darku Šariću smanjena kazna za trgovinu kokainom

Vesti 12. okt 202217:29 36 komentara
Darko Šarić
N1

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je prvostepenu presudu Darku Šariću za trgovinu drogom sa 15 na 14 godina.

Tokom 2008. godine na teritoriji Srbije, više zamalja bivše SFRJ, zapadne Evrope i Južne Amerike, Darko Šarić i Goran Soković sa sada pokojnim Draganom Dudićem, oformili su grupu koja je delovala do 15. oktobra 2009. godine i bavila se trgovinom kokaina iz Južne Amerike, organizovali transport prekookeanskim brodovima do zemalja zapadne Evrope.

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, nakon održanog pretresa i većanja i glasanja, 16. maja 2022. donelo je tu odluku, a Gorana Sokovića, osuđenog u ovom slučaju, osudilo je na istu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina.

Takođe, Apelacioni sud smanjio je kaznu Željku Vujanoviću sa 14 na 13 godina, Marku Pandrcu sa 13,5 na 11,5, Nenadu Novakoviću i Bošku Nediću sa 13 na kazne zatvora u trajanju od po 11 godina i 6 meseci.

Nikola Dimitrijević bio je osuđen prvostepeno na 13 godina, i njemu je smanjena kazna na 10 godina i šest meseci.

Apelacioni sud je Petra Obradovića (prvostepena 12 godina), Nebojšu Sretenovića (prvostepena 10,5 godina) i Mihajla Đokovića (prvostepena 10,5) osudio na kazne zatvora u trajanju od po 9 godina i šest meseci, Miloša Cajića (prvostepena 11,5 godina) i Rodoljuba Radulovića (prvostepena 11 godina) osudilo na kazne zatvora u trajanju od po devet godina, Borislava Tunjića (prvostepena 10,5) i Živka Sibinskog (prvostepena je bila 10 godina) osudilo na kazne zatvora u trajanju od po osam  godina i šest meseci.

Svedoka saradnika Radana Adamovića veće je osudilo na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 meseci (u koju je uračunata ranije izrečena pravnosnažna kazna zatvora), svedoka saradnika Draška Vukovića osudilo na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci (prvostepena je bila osam) i svedoka saradnika Nebojšu Joksovića osudilo na kaznu zatvora u trajanju od pet meseci.

Prema Darku Tošiću odbijena je optužba da je izvršio krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, tako da je Tošić oslobođen od optužbe da je na teritoriji Brazila, Argentine i Urugvaja tokom 2009. godine izvršio krivično delo neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga. Prvostepenom

U preostalom, nepreinačenom, delu prvostepena presuda je potvrđena.

Na pretresu pred drugostepenim sudom ponovo su ispitani svedoci saradnici Draško Vuković i Nebojša Joksović, delimično su usvojeni zahtevi branilaca okrivljenih, izdvojeni su iz spisa određeni nezakoniti dokazi (transkripti prisluškivanih razgovora), te su izvedeni i određeni novi dokazi, navode iz suda.

Apelacioni sud je stao na stanovište da je neophodno izdvojiti iz spisa deo transkripata prisluškivanih razgovora, jer je prisluškivanje razgovora okrivljenog Željka Vujanovića trajalo duže od godinu dana, a što je protivno odredbama tadašnjeg Zakonika o krivičnom postupku i samim tim na tim dokazima nije mogla da se zasniva presuda. I pored toga što su isti transkripti izdvojeni, Apelacioni sud je našao da postoji dovoljno drugih dokaza, uključujući i prisluškivane razgovore koji su pribavljeni na zakonit način, na osnovu kojih je utvrđena krivica okrivljenih.

U novoj presudi, kako navodi Apelacioni sud, otklonjene su određene nepravilnosti koje su postojale u prvostepenenoj presudi, izmenjena je pravna kvalifikacija krivičnih dela za koje su oglašeni krivim prvostepenom presudom, te su delimično usvojene pojedine žalbe okrivljenih i njihovih branilca, pa su pojedinim okrivljenima izrečene nešto blaže kazne u odnosu na raniju pravnosnažnu presudu. Pri tome, treba napomenuti da je sud bio vezan zakonskim odredbama o zabrani preinačenja na štetu okrivljenih, navode iz ovog suda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare