Danska će iznajmljivanje zatvorskih ćelija na Kosovu platiti 210 miliona evra

Vesti 19. dec 202116:23 17 komentara
N1, Ilustracija

Ministar pravde Danske Nik Hekerup će u ponedeljak u Prištini sa ministarkom pravde Kosova Aljbuljenom Hadžiu potpisati sporazum o zakupu 300 zatvorskih ćelija na Kosovu za 210 miliona evra.

Kako je potvrđeno iz Vlade Kosova u ponedeljak će biti objavljeni svi detalji sporazuma izme]u dva ministarstva pravde, ali ono što je do sada poznato je da će biti uzete u zakup sve ćelije zatvora u Gnjilanu, koji se, prema dobrim poznavaocima prilika, smatra najmodernijim zatvorom na Kosovu, a izabrali su ga predstavnici Popravne službe Danske, prilikom posete prošle godine.

POVEZANE VESTI:

Prema nezvaničnim informacijama, u zatvore na Kosovu neće biti prebacivani osuđenici za teroristička dela niti oni sa mentalnim problemima. Rukovodstvo zatvora će biti iz Danske, dok će zatvorski službenici biti sa Kosova.

Bivši ministar pravde Selim Selimi, koji je učestvovao u pregovorima sa danskim institucijama, rekao je za prištinske medije da je postizanje ovog sporazuma veliki korak. Mediji prenose i saopštenje Ministarstva pravde Danske, u kojem se navodi da će ovo biti sporazum na određeno vreme, dok se situacija sa zatvorima u Danskoj ne popravi.

U saopštenju piše da se Danska suočava sa nedostatkom mesta u zatvorima, kao i sa nedostatkom zatvorskog osoblja.

Ovaj projekat ima za cilj da ublaži pretrpanost zatvora u Danskoj i omogući da se oni prošire za 326 mesta od 2022. do 2025. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare