Danke ili aufiderzen: Šta će šefica nemačke diplomatije poručiti Srbiji

Vesti 10. mar 202219:28 73 komentara

U trenutku kada čitava Evropa gleda ka Ukrajini, zvanični Berlin se, ipak, odlučio na prvu posetu regionu u postmerkelovskoj eri. Uoči obilaska Sarajeva, Prištine i Beograda, nova šefica nemačke diplomatije Analena Berbok poručuje da Zapadni Balkan neće biti prepušten uticaju Rusije. Daćemo sve od sebe da sačuvamo dobre odnose sa Nemačkom, kaže predsednik Srbije.

Pročitajte još:

Hoće li nemački kišobran pod koji je čelična kancelarka primila srpskog predsednika otvorenim držati i čelična ministarka? Uoči dolaska Berbokove, Vučić je, za razliku od nekih ranijih vremena, škrt na rečima – kaže biće to važni razgovori.

„Mi ćemo dati sve od sebe da čuvamo i dobre bilateralne odnose sa Nemačkom i smatramo da put u EU jeste važan za nas, a kakvi će razgovori biti, o tome mogu da govorim kad se razgovori završe“, rekao je on.

Pre nego što su razgovori i počeli šefica nemačke diplomatije ocenjuje da je ukrajinska kriza dokaz da Evropa mora strateški da investira u svoju dugoročnu bezbednost – za Berbokovu današnji mir na Zapadnom Balkanu možda nije savršen, ali je, kako kaže, dragocen.

„Moramo otvoreno reći da smo mnoge od tih zemalja poslednjih godina razočarali i zapostavili. Na ovaj otvoreni bok guraju se akteri kao što je Rusija, koji nemaju nikakav interes za evropskom budućnosti i ne prezaju od toga da nerešene konflikte ponovo podstaknu. Putujem sada na Zapadni Balkan da bih saslušala šta ljudi tamo sada od nas očekuju, ali i da im jasno stavim do znanja da mi taj region u srcu Evrope nećemo prepustiti uticaju Moskve“, kazala je nemačka ministarka.

„Ono što može da se očekuje od nemačke ministarke spoljnih poslova je da će tražiti da Srbija napravi veći otklon u odnosu na Rusiju, što ne mora nužno da podrazumeva neki sisitem sankcija kakav trenutno primenjuju zapadne zemlje, ali se može očekivati da taj odabir strana bude dosta eksplicitniji i jasniji nego sada“, smatra spoljnopolitički analitičar Dimitrije Milić.

Kažu da se nova vlada u Berlinu i vašingtonska administracija sada potpuno poklapaju u kritikama Beograda po pitanju Rusije, Kosova i BiH. Nedavno je predsednik Vučić o novoj postavci nemačkih saveznika na čelu sa kancelarom Šolcom, govorio nemerkelovskim rečnikom.

„Olaf Šolc je vrlo ozbiljan političar, što nažalost više ne mogu da kažem za sve političare u Nemačkoj. To sam do juče mogao da kažem za sve političare u Nemačkoj, sad više ne mogu i Nemačka se promenila“, govorio je Vučić.

Vlast u Srbiji već neko vreme ima problema u komunikaciji sa nemačkim Zelenima koje predvodi upravo Analena Berbok. Kažu da je pragmatična, da joj je Zelena agenda glavna preokupacija, da bi Rusiju i Kinu držala što dalje od Unije i da je uvek za saradnju u okviru NATO. Hoće li biti štap ili šargarepa? Danke ili aufiderzen?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare