Grujičić: Moramo da oporavimo Torlak, važan je kao vojska i policija

Vesti 02. jan 202114:38 > 14:41 37 komentara
Danica Grujičić
N1

Moramo da oporavimo "Torlak", važan je za zemlju kao vojska i policija, izjavila je za RTS direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić i ocenila da je veoma dobro da imamo vakcine protiv koronavirusa više proizvođača, pa da svako može da izabere koju hoće da primi.

Ona smatra da da bi bilo najlepše kada bismo dobili partnerski odnos sa Rusijom da „Torlak“ proizvodi vakcinu po njihovoj licenci.

Grujičić je istakla da se nada da su se poštovale mere tokom novogodišnjih praznika.

„Bila sam dežurna u Urgentnom centru u ova poslednja tri dana i bio je haos od četiri popodne 31. decembra do dva ujutru 1. januara. Posle toga su se smirili. Bili su uglavnom traumatizovani pacijenti“, rekla je Grujičić.

Ipak, dodala je, većina je shvatila važnost poštovanja mera.

„Mislim da je ljudima dosta više zatvaranja i smatraju da ako izdrže još par meseci, ja sam duboko ubeđena da će od marta to definitivno biti bolje još ako krene masovna imunizacija to će biti sjajno. Shvatila je većina sada da je bolje da se sačeka još dva meseca i da onda živimo normalno kao što smo živeli, a svako od nas želi da se druži, mi smo socijalna bića“, dodaje doktorka.

Na pitanje da li je epidemija počela da se smiruje, ona je rekla da misli da jeste, a da pogotovu nadu daju vakcine.

„Ono što želim da pohvalim – Srbija je omogućila nabavku više vrsta vakcina. Upravo zbog svih priča koja vakcina valja, onaj ko veruje u tu vakcinu neka je primi. Mislim da je jako dobra stvar da imamo vakcine više proizvođača, pa neka svako izabere koju hoće“, navela je Grujičić.

Smatra i da nije pametno da ljudi koji su preležali koronavirus i imaju antitela sada primaju vakcinu.

„Mi koji smo preležali i imamo IGG, ja spadam u njih, treba da sačekamo da onda kada izgubimo ta antitela onda ih dobijemo u vidu vakcine, a sada treba da dobiju one kritične grupe stanovništva“, ističe doktorka.

Naglasila je da je vakcinacija najvažnija kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

„Najlepše bi bilo kada bismo dobili partnerski odnos sa Rusima da naš ‘Torlak’ proizvodi i to je za mene apsolutno primarno“, rekla je Grujičić.

Na pitanje koju bi vakcinu pre primila rusku ili ‘Torlakovu’, Grujičić kaže uvek radije ‘Torlakovu’ jer je naša, ali da je licenca ruska.

„Bitno je da proizvode naši ljudi, da oni stoje iza onoga što su proizveli, jer to daje sigurnost narodu da ako si ti proizeo vakcinu i daješ meni da je vakcina bezbedna“, rekla je ona.

Ukazala je da ćemo i pored vakcinacije morati da nosimo maske i držimo masku još neko vreme, posebno u bolnicama i u situacijama kada imate teške bolesnike svi se moraju prodržavati mera higijene.

„Ono što je dobro pokazala ova epidemije je da moramo da se kupamo, da peremo kosu, da peremo ruke često, da vodimo računa o ličnoj higijeni. Ono što bi bilo dobro da svaki građanin ove države ima uslove da to svaki dan sprovodi“, dodala je doktorka.

Naši uslovi za lečenje onkoloških pacijenata pripadaju ranom 20. veku

Istakla je važnost izgradnje Onkologije 2, jer sadašnji uslovi za lečenje onkoloških pacijenata, kako kaže, pripadaju ranom 20. veku.

„Ono što me raduje je podrška Ministarstva koju imamo. Mi smo već predali zahtev za promenu urbanističkog plana. Instutut za onkologiju i radiologiju s obzirom na to da je nekada bio deo Kliničkog centra ne može da se zida na nekoj livadi, on mora da bude uz Klinički centar Srbiji gde se uradi najveći broj onkoloških operacija“, rekla je Grujičić.

Ističe da se moraju nabaviti najskuplje i najnovije mašine.

„Mi smo siromašna zemlja i ne možemo dozvoloti da nabavljamo staru tehnologiju za koju za dve godine neće biti delova. Mi uvek moramo nabavljati najmodernije mašine“, zaključuje Grujičić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare