Grujičić: Nikada u istoriji nije bilo toliko operacija karcinoma dojke kao sada

Vesti 25. maj 202108:44 > 09:5611 komentara
Podeli:
Danica Grujičić
Izvor: N1

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić kaže da je u prva tri meseca ove godine od karcinoma dojke operisano više žena nego ikada pre, a obolelih je toliko da neki pacijenti moraju da sačekaju.

Poste kardiovaskularnih bolesti, najviše obolelih je od malignih bolesti. Sve te bolesti odnesu 100.000 života.

povezane vesti

Prof. dr Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, rekla je za RTS da je Institut radio sve vreme od početka epidemije.

„Vratili smo se u pun kapacitet i u pogledu broja ambulantnih pregleda i u pogledu hospitalizacija“, navela je Grujičićeva.

Direktorka Instituta je rekla da nikada toliko žena nije operisano od karcinoma dojke kao što je za prva tri meseca ove godine, a broj obolelih je takav da neki pacijenti moraju da sačekaju.

Grujičićeva je najavila novu opremu za Institut – dolaze akceleratori, savremene magnetne rezonance i skeneri.

„Imaćemo dovoljno aparata, pacijenti neće morati nigde da idu da se snimaju“, naglasila je Grujičićeva i dodala da će zbog renoviranja zgrade i postavljanja aparata pacijenti morati da se strpe za snimanje do avgusta.

Međutim, mamografija će raditi sve vreme.

Grujičićeva je navela primer istraživanja koje pokazuje da će 2025. godine biti potrebno zračenje za 40.000 pacijenata.

„Imam običaj da kažem – svi ćemo biti pacijenti. Bitno je da mi imamo uslove za lečenje. Broj pacijenta prevazišao je Institut. Svi rade izvan fizičkih mogućnosti“, rekla je dr Grujičić.

Ona je zamolila državu da se obezbedi nova zgrada koja će biti u okviru Kliničkog centra jer sa ovolikim brojem pacijenata to neophodno.

„Novi aparati rade u tri smene i nisu stari pet već 15 godina. Čestično zračenje je budućnost i na tome se treba raditi. Ako se napravi kako treba, može služiti i u narednih 200 godina“, istakla je Grujičićeva.

Komentari

Vaš komentar