Danas: Vladimiru Đukanoviću preti izbacivanje iz Advokatske komore Beograda

Vesti 26. okt 202215:06 > 16:37 53 komentara
N1/arhiva

Disciplinska tužiteljka Advokatske komore Beograda podigla je disciplinsku optužnicu protiv advokata i predsednika skupštinskog Odbora za pravosuđe Vladimira Đukanovića, saznaje Danas.

Optužnica protiv Đukanovića je podneta zbog intervjua koji je u oktobru prošle godine vodio sa svojim klijentom, vlasnikom plantaže Jovanjica Predragom Koluvijom, piše Danas.

Pročitajte još

Kako se navodi u optužnici, Đukanović je 1. oktobra prošle godine „sa umišljajem, svestan da je delo zabranjeno“, na portalu Objektiv.rs u emisiji „Ozbiljno sa Đukom“ kao branilac Predraga Koluvije, koga zastupa u postupcima Jovanjica 1 i Jovanjica 2, istovremeno u ulozi novinara, intervjuisao svog branjenika.

Đukanović, dodaje se u optužnici, tom prilikom je koristio informacije do kojih je došao kao Koluvijin branilac, te prihvatao sve njegove tvrdnje da je bio ucenjivan „tako što mu je iz Kabineta Ministra unutrašnjih poslova nuđena sloboda ako za Jovanjicu optuži Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, da je ponuda uključivala i pominjanje Zvonka Veselinovića, biznismena sa severa Kosova, ali i Bratislava Gašića, šefa BIA“.

U optužnici se navodi da je Đukanović tom prilikom, ali i u kasnijim javnim nastupima, postupke protiv svog branjenika pripisivao korupciji i drugim zloupotrebama, a da „pri tom protiv odgovornih nije podneo krivičnu prijavu nadležnim organima, niti je raspolagao validnim dokazima koji bi predstavljali osnov za podnošenje krivične prijave“.

Iznošenjem ovakvih tvrdnji, dodaje se, on je putem medija vršio pritisak na javno mnjenje, te „agitovao i podsticao nedozvoljene pritiske u korist klijenta i neprofesionalnim sredstvima uticao na tok postupka“.

Zbog navedenog, Đukanović se sumnjiči da je počinio težu povredu dužnosti advokata – postupanje advokata koji je član političke stranke ili njenog organa na štetu advokature ili kojom se ugrožava njena samostalnosti i nezavisnosti. Za težu povredu discipline, Zakon o advokaturi predviđa raspon kazne od novčane, do brisanja iz imenika advokata.

Nakon objavljivanja intervjua, protiv Đukanovića bile su ukupno podnete tri disciplinske prijave. Jednu je podnelo samo disciplinsko tužilaštvo AKB-a nakon pisanja medija, a drugu Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM. Ove dve prijave disciplinsko tužilaštvo je spojilo u jedinstven predmet, u okviru kog je podignuta optužnica.

Katarina Golubović, predsednica JUKOM, kaže za Danas da je prijatno iznenađena odlukom AKB-a da podigne disciplinsku optužnicu protiv Đukanovića, dodajući da do toga ne bi došlo bez sinergije pravnika i novinara, te da je ovaj postupak podjednako značajan za advokatsku, ali i za novinarsku struku.

„Đukanović se u prošlosti od ovih optužbi branio kontranapadima na JUKOM. U skladu sa tim, očekujem nove napade sa njegove strane. I pored toga, nadam se da će ova optužnica predstavljati početak procesa dekontaminacije u pravosuđu, počevši od advokature kao nezavisne profesije“, navodi Golubović.

S druge strane, disciplinska prijava užičkog advokata Desimira Dragojlovića, koja se takođe odnosila na Đukanovićev intervju sa Koluvijom je odbačena kao nejasna i neobrazložena.

Đukanović: Slobodno pokrenite svu moguću medijsku mašineriju, budite i tužioci i sudije

Pritisci na mene ne deluju, a razumem vaš strah zato što se razotkriva kakve ste laži objavljivali, odgovorio je poslanik i advokat Vladimir Đukanović na Tviteru povodom saznanja Danasa da se protiv njega vodi disciplinski postupak pred Advokatskom komorom Beograda.

„Slobodno pokrenite svu moguću medijsku mašineriju, budite i tužioci i sudije, dajte kao i uvek do sada sebi za pravo da presuđujete“, naglasio je Đukanović.

Što bi se reklo, samo vi radite vaš posao, zaključio je Đukanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare