Izvor Danasa: Stefanović već odlučio da posle ministrovanja bude ambasador

Vesti 28. jul 202109:38 > 09:57 77 komentara
Ministarstvo odbrane

Nebojša Stefanović je i sam priznao da mu je sve neprijatnije i teže da obavlja funkciju ministra odbrane, ali se trudi da se u njegovim javnim nastupima to ne primeti.

To za Danas nezvanično kaže izvor blizak SNS, komentarišući najnovije aktivnosti i izjave ministra odbrane Srbije, čije ime se pominje u kontekstu „krupnih“ skandala, uključujući tobožnje veze sa kriminalnim klanom Belivuk-Miljković, što Stefanović poriče i najavljuje da će tužiti „sve medije koji ga bez ikakvih argumenata predstavljaju kao kriminalca“.

Sagovornik Danasa tvrdi da je „sigurno da on uskoro neće biti ministar“.

Kako saznaje dnevni list, „samo je pitanje da li će Stefanović sam podneti ostavku ili će to biti učinjeno posle izbora, na proleće sledeće godine“.

Prema tvrdnjama izvora Danasa, Stefanović je „već odlučio da posle ministrovanja bude ambasador, ali u kojoj državi, to će biti jasno posle njegovog razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na tu temu“.

„Stefanović odlično govori i engleski i ruski, tako da može biti ambasador i na Zapadu i na Istoku, odnosno na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza. Ipak, smatra se da će to pre biti neka zapadna država, zbog njegovih dobrih veza sa američkim i zapadnim bezbednosnim strukturama“, objašnjava sagovornik Danasa, koji napominje da je „znakovito“ to što Vučić prilikom nedavnog gostovanja na Pinku „nijednom rečju nije pomenuo niti javno diskreditovao Stefanovića“.

Nebojša Stefanović je, podsetimo, na sednici Glavnog odbora SNS održanoj 29. maja podneo ostavku na mesto šefa beogradskog odbora stranke.

Mada su brojni odbori naprednjaka širom Srbije zahtevali njegovu smenu i sa drugih funkcija u stranci i u izvršnoj vlasti, ostao je član Predsedništva SNS, potpredsednik Vlade i ministar odbrane. U međuvremenu je premijerka Ana Brnabić izabrana za poverenicu SNS za Beograd.

Stefanović je nastavio da se pojavljuje u javnosti u kontekstu obavljanja ministarskih dužnosti, pa je tako u ponedeljak prisustvovao svečanosti organizovanoj povodom Dana Opštine Drvar u Bosni i Hercegovini i 80. godišnjice Ustanka naroda BiH protiv fašizma, koji je počeo upravo u tom gradu.

Komentarišući navedenu Stefanovićevu posetu i poruke koje je tom prilikom poslao javnosti, politikolog Stevan Vlajić kaže – „uvek je dobro da se čovek u jeku afere skloni, a on kao ministar odbrane ima širok manevarski prostor“.

„Koliko god ga potcenjivali, Stefanović ima određenu težinu i prema njemu sigurno neće preduzimati bilo kakve istražne radnje. Dakle, on je zaštićen, a njegova reputacija je uvek bila ‘tanka’, pa je i idealan da primi udarce, jer će ‘razni’ morati da amortizuju posledice veze između Vučića i Belivuka da bi zadržali svoje pozicije. Sve to su predstave za javnost, najviše onu koja podržava vlast. Ono što je nesporno je da je u pitanju kriminalna organizacija nastala u okviru SNS, gde postoji zavet ćutanja, ali se odnos snaga promenio. Smatram da se Vučić malo previše zaigrao i da će ga to koštati, bez obzira na silnu mašineriju koja se angažovala da ga opere“, tvrdi Vlajić.

Prema Vlajićevom mišljenju, iskazi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića su osveta do juče zaštićenog čoveka, nekoga ko je bio verni saradnik i zaštitnik, dok je danas koljač i kasapin, nekoga ko je u tridesetim godinama i već sada zna da će ceo život provesti u zatvoru.

„Takav čovek nema šta da izgubi i sasvim je logično da progovori i oda svoje dojučerašnje poslodavce. Veoma je prosto – sve mora doći na naplatu, a mislim da su se neki opijeni vlašću i moći grdno preračunali“, zaključuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare