Liturgije na Božić u hramovima u Srbiji i regionu, patrijarhove poruke mira

Vesti 07. jan 202207:44 > 14:10 14 komentara
Patrijarh Porfirije
Tanjug/Jadranka Ilić

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfitije služio je povodom Božića, koji se danas obeležava po starom kalendaru, liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru. Liturgije i u drugim hramovima u Srbiji i regionu, božićno služenje i u Gračanici...

Prvu božićnu liturgiju, u ponoć, služio je episkop remezijanski Stefan, pomoćnik patrijarha, koji je i starešina ovog hrama.

„Danas imamo mnoštvo nesporazuma među ljudima, mnogo više tuge i stradanja nego radosti i uzrastanja, mnogo isključivosti, čak mržnje, a tako je bilo i u vremenima kada je Bog poslao Sina svoga među nas“, poručio je patrijarh Porfirije u besedi tokom Božićne liturgije u hramu Svetog Save, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Mnoštvo bolesti, stradanja, smrti, epidemija, sukoba, ratova, ropstva, nasilja, gde god su ljudi živeli nešto od ovoga, a ponekad i sve zajedno, se dešavalo na jednom mestu, podsetio je patrijarh u besedi i naglasio da je tada Bog izabrao da se njegov sin rodi daleko od ljudskih očiju, daleko od komešanja i meteža ovoga sveta, u pećini razgrejanoj ljubavlju.

„Rodio se da donese mir, da pokaže ko je Bog i ko je i kakav treba da bude čovek, da pokaže i dokaže da je Bog ljubav, da ne može ništa da ga spreči da nas voli, a isto tako da ukaže na to da i čovek može imati mir i radost samo onda kada je ispunjen ljubavlju, najpre prema Bogu, a kad ima tu ljubav sigurno voli i čoveka“, poručio je patrijarh Porfirije.

Zapitao se zar nije i današnja situacija takva da se najčešće pominju reči mir, ljubav, zajednica, a da je pitanje koliko ima mira i ljubavi, tih „skupocenih reči“.

„Кoliko ima mira i koliko je stalo nama ljudima do mira pokazuje činjenica da danas ljudski rod iz dana u dan usavršava oruđa smrti. Tu je odgovor koliko ima mira u nama i koliko taj mir želimo da širimo oko sebe, a znamo i da ne može biti mira u našoj duši ako nema Duha Sina Božjeg u našim srcima, ako naša srca nisu jedan replicirani kamičak iz mozaika ljudskog roda, replicirani kamičak Vitlejemske pećine“, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Podsetio je na reči proroka Isaije – „rastopite mačeve i pretopite ih u plugove“.

To je i poruka današnjega dana, naglasio je patrijarh Porfirije i pozvao sve da „otvorimo prozore i vrata svojih srca da Duh Sina Božjeg uđe i useli se u naše duše“.

„Tada će se u naše duše useliti mir, radost i ljubav, neće biti straha, onda će biti mesta da se u našim srcima useli svaki čovek. Tada ćemo imati čvrstu spoznaju da smo potrebni jedni drugima i da ma koliko različiti – ponekad možda upotrebljavali međusobno i oštre reči – znaćemo da ne možemo jedni bez drugih“, naglasio je patrijarh.

Zaključio je da je važnije od svega da „budemo jedni međusobno u porodici, u narodu, a onda kada smo tako jedno onda smo spremni da gradimo jedinstvo sa svim ljudima, sa čitavim svetom, sa čitavim ljudskim rodom“.

U Hramu Svetog Save, kao i u drugim hramovima, pročitana je poslanica koju tradicionalno poglavar SPC upućuje povodom rođenja Isusa Hrista, najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Povezane vesti

Patrijarh Porfitije je u Božićnoj poslanici poručio Srbima na Kosovu i Metohiji, srpskoj „duhovnoj i nacionalnoj kolevci“, da Crkva zna za njihova iskušenja i da će uvek biti uz njih.

Takođe, u poslanici je pozvao sve na „pridržavanje razumnih mera i preporuka“ nadležnih institucija protiv širenja koronavirusa ali i „podsetio sve i svakog na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudskih sloboda“.

„U prazničnoj radosti Božićnog dana, sa naročitom pastirskom brigom i odgovornošću upućujemo očinske pozdrave i molitve za naše sestre i braću u otadžbini i rasejanju, gde god da žive pravoslavni Srbi, a posebno onima na Kosovu i Metohiji, našoj duhovnoj i nacionalnoj kolevci“, rekao je patrijarh Porfirije.

„Mi im poručujemo da znamo za njihova iskušenja koja još uvek traju, ali da je njihova Majka Crkva sve do sad bila uz njih i da će uvek biti“, naveo je.

„Danas smo duhovno i molitveno sa svima vama na svakom mestu vašega življenja“, istakao je patrijarh Porfirije.

„Svaki pravoslavni dom postaje mali Vitlejem u kojem nas prožima smisao badnjaka i toplina slame, u kojem zajedno pevamo uzvišenu pesmu: ‘Rođenje tvoje, Hriste Bože naš, obasja svet svetlošću razuma'“, dodao je patrijarh.

On je u poslanici istakao da se Božić slavi „u svetu ispunjenom strahom i nemirima, atmosferom nerazumevanja, nepoverenja i netrpeljivosti, sve do isključivosti proistekle iz uznapredovale kulture sebičnosti i predstavljanja individualizma“.

„U suštini“, kako je naveo, „vrhunskih vrednosti globalnog potrošačkog mentaliteta“.

„Pored toga u svetu stalnih promena, u kojem se jedino ne odstupa od straha za gubitkom životne sigurnosti, današnjem čoveku kao da suštinski ne pomažu ni dostignuća u medicini, industriji i tehnologiji“, naglasio je patrijarh Porfirije.

Sve to, dodao je patrijarh „govori o atmosferi koju je zaista proročki opisao nobelovac Ivo Andrić rekavši da stvarna i najveća opasnost nije u opasnostima koje nam zaista prete, nego u strahu koji je u nama“.

„Otklonimo senku straha uprkos teškoćama i sa čvrstom verom u Boga proslavimo rođenje Bogočoveka, čije nas novozavetno ime Emanuil krepi moćnim doslovnim značenjem njegovim sa nama je Bog“, poručio je patrijarh Porfirije u Božićnoj poslanici.

Istakao je da SPC čestita Božić „sa izuzetnim poštovanjem i zahvalnošću svim lekarima i zdravstvenim radnicima, za koje uznosi molitve Bogomladencu Hristu“.

„Molim se i za bolne da što pre ozdrave i da zaraza koja je napala svet prođe“, rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je naveo, Crkva se moli i da „mi, pravoslavni hrišćani, više ne strahujemo za svoje živote i da ne ustuknemo pred opasnostima koje sobom nosi bolest izazvana širenjem virusa, nego da imamo čvrsto poverenje u Boga, istinskog Lekara duše i tela naših“.

Takođe, „da nas osećaj straha, podstaknut preporučivanom ‘socijalnom distancom’, ne omete u činjenju onoga što je na korist naših bližnjih i zajednice kojoj pripadamo u svakom pogledu: duhovnom, porodičnom, poslovnom“.

„Za nas pravoslavne hrišćane trajno važi pouka: ‘Video si lice brata svoga, video si Boga svoga'“, naglasio je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, pouka je „skovana vekovnim ispitivanjem naše bogolike prirode, uvek okrenute opštenju sa Bogom, braćom i sestrama, i svekolikom prirodom“.

„Crkva stoga poziva da se za vreme trajanja pandemije svi pridržavaju razumnih mera i preporuka vlada i drugih nadležnih institucija u državama i oblastima u kojima živi naš narod, ali isto tako ona podseća sve i svakoga na izbegavanje isključivosti i poštovanje ljudske slobode kao najuzvišenijeg i najvrednijeg Božjeg dara danoga čoveku“, poručio je patrijarh Porfirije.

„Imajući na umu“, dodao je patrijarh Porfirije, „poziv Apostola Pavla: ‘Stojte, dakle, čvrsto u slobodi kojom nas Hristos oslobodi, i ne dajući se u jaram ropstva uhvatiti’, ostanimo slobodni, ali ništa manje odgovorni, čuvajući i druge i sebe“.

Božićna liturgija u Gračanici, prisustvovao Petković

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković prisustvovao je na Božić liturgiji u manastiru Gračanica koju je služio vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Petković je tom prilikom rekao da će i u ovoj godini biti nastavljena pomoć srpskom narodu kroz izgradnju „bolnica, škola, vrtića i novih puteva“, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i eparhiji Raško-prizrenskoj.

Božićnoj liturgiji u manastiru Gračanica prisustvovali su i predsednik i potpredsednik Srpske liste Goran Rakić i Dalibor Jevtić, predsednik Privremenog organa Novak Živić i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

Proslava Božića širom Republike Srpske

U hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci povodom Božića svetu arhijerejsku liturgiju, zajedno sa sveštenstvom, služio je episkop banjalučki Јefrem.

Episkop Jefrem je pročitao poslanicu patrijarha srpskog Porfirija, a potom svim pravoslavnim vernicima čestitao Božić.

Sveta liturgija služena je i jutros.

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodic u Sarajevu božićnu liturgiju služio je sveštenik Vladimir Stupar.

U porti Stare crkve Svetih arhangela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji u Sarajevu sinoć je, na Badnje veče, tradicionalno obavljeno osveštanje i nalaganje badnjaka.

Božić se proslavlja u svim delovima Republike Srpske.

U crkvi Svetog preobraženja gospodnjeg u Trebinju liturgiju je trebalo da služi episkop Dimitrije, ali ga je sprečilo to što je pozitivan na korona virus.

U bijeljinskom Sabornom hramu liturgiju je služio vladika zvorničko-tuzlanski Fotije, koji je poručio da je srpski narod slobodarski narod , a da je Božić praznik slobode.

Božič su pravoslavnim vernicima čestitali najviši zvaničnici Republike Srpske i predsednici političkih partija.

Liturgija i u Zagrebu

U Crkvi preobraženja gospodnjeg u Zagrebu služena je Božićna liturgija za vernike koji poštuju julijanski kalendar. Božićnu liturgiju predvodio je vikar patrijarha Srpske pravoslavne cvrkve (SPC) Porfirija, marčanski episkop Sava.

Na liturgiji je pročitana i poslanica srpskog patrijarha koji je poželeo da praznična radost „bude hranjena ljubavlju koja je vodjena brigom o drugima, a ne sebičnim iluzijama zajedništva koje globalna kultura koristi u komercijalne svrhe, ne donoseći pravi mir i radost“, prenela je Hina.

Običaji za Božić

Božić se slavi tri dana. Prvog, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima objavljujući dolazak božićnog slavlja.

Na Božić, rano pre podne, u kuću dolazi položajnik. To je gost, po dogovoru sa domaćinom, mada može biti i neki slučajni namernik. U zdravici ukućanima poželi zdravlje, mnogo sreće i novca.

Pre liturgije, zamesi se testo od kojeg se peče pogača – česnica, u koju se stavi novčić. Iznosi se na na sto, gde je već postavljen svečani ručak, okreće se kao slavski kolač i lomi na onoliko delova koliko ima ukućana.

Međusobni pozdrav je Hristos se rodi i Vaistinu se rodi. Ovako se pozdravlja od Božića do Bogojavljenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare