Dan uživo: Vesna Čipčić o poseti Gornjim Nedeljicama

Vesti 08. dec 202109:58 > 10:06 0 komentara
N1

O poseti dvadeset dramskih umetnika iz Beograda Gornjim Nedeljicama, kako bi podržali meštane ovog i okolnih sela u nastojanjima da se spreči planirano otvaranje rudnika jadarita u tom delu lozničkog kraja, razgovaraćemo sa proslavljenom glumicom Vesnom Čipčić.

U noći 7. na 8. decembar, pre tačno 30 godina, u Zagrebu je ubijena porodica Zec. Mihajla, Mariju i njihovu 12-godišnju ćerku ubili su pripadnici specijalne jedinice hrvatske policije, koji za taj zločin do danas nisu osuđeni. Na godišnjicu zločina prvi put jedan gradonačelnik Zagreba odao je poštu ubijenima. O zločinu nad porodicom Zec i sramoti dugoj trideset godina za Dan uživo govori Drago Pilsel, novinar i teolog iz Zagreba.

Naredne subote protesti će biti održani na još više lokacija i pored starih, organizatori najavljuju dva nova zahteva: da Skupština Srbije zabrani Rio Tintu i svakoj drugoj komapaniji da pravi rudnik litijuma u dolini Jadra i da predsednica Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić i svi čalnovi REM-a podnesu ostavku. Da li su ovi dodatni zahtevi i kost razdora među organizatorima protesta? Istovremeno, predsednik Srbije najavio je da će predložiti usvajanje izmena izmena pomenutog zakona kojima bi se de facto poništila rešenja iz zakona koji je izazvao proteste nezapamćenih razmera u Srbiji. Šta je od ovoga istinski moguće? Koliko su priče o tome da novi zakon de facto neće proizvoditi nikakva pravna dejstva osnovane? Koliko ima smisla inicirati postupak za izmene neproglašenog zakona? Na koji način može da se vrati na snagu stari Zakon o eksproprijaciji? Za Dan uživo govore jedan od organizatora protesta iz Ekološkog ustanka Đorđe Miketić i advokat Luka Jovanović iz Foruma za bezbednost i demokratiju.

Koliko je pandemija uticala na položaj dece u Srbiji? O ovoj temi razgovaramo sa Dejanom Kostadinovom, direktorkom UNICEF-a u Srbiji.

O građanskom aktivizmu i o ličnim i kolektivnim preprekama na koje nailaze aktivisti u svom delovanju govore Aida Ćorović i Milica Nikolić, osnivačica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom „Bazi Mili“ i dobitnica godišnje nagrade „Pokretač promena za 2021.“

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!