Dan uživo o obnovi u Baniji, femicidu, merama u Austriji, dijabetesu kod dece…

Vesti 15. nov 202111:18 0 komentara
N1

Kako teče obnova na porušenoj Baniji, devet meseci nakon razornog potresa? Da li je pomoć države dovoljna da se posledice saniraju? Koliko će ljudi i ovu zimu dočekati u kontejnerima? Za Dan uživo govori Branka Bakšić Mitić, zamenica gradonačelnika Gline.

Dana 11. novembra u Srbiji je ubijena još jedna žena. Maja O. nađena je u reci Ibar u okolini Tutina. Pogođena je hicem iz pištolja u glavu. Kako prenose mediji, ubica je čovek sa kojim je bila u vezi, koji je „bio patološki ljubomoran“. Ovo je 19. femicid ove godine. U Danu uživo sa Vedranom Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra razgovaramo porastu broja ubistva žena u Srbiji i jesmo li voljni da stvaramo društvo u kome će svako nasilje prema ženama i devojčicama biti nedopustivo i najoštrije sankcionisano.

Više od dva miliona nevakcinisanih u Austriji će od danas biti u lokdaunu, usled rekordnog broja zaraženih i sve većeg pritiska na bolnice. Nevakcinisani će moći da izlaze iz kuća samo iz određenih razloga, kao što su posao i kupovina hrane. Iz vlade su najavili da će policija sprovoditi kontrole na javnim mestima. Neki kritičari su doveli u pitanje da li je ovakva odluka ustavna. Iz Krajnje desne partije Sloboda su rekli da se na taj način stvaraju građani drugog reda. Kako se sprovodi ova mera, reakcije javnosti i medija iz Beča prenosi Olivera Stajić, novinarka uglednog bečkog lista Der Standard.

Broj dece obolele od dijabetesa udvostručio se poslednjih godina. Međutim, deca sa dijabetesom tip 1 ostaju nevidljiva i za institucije u Srbiji i za zajednicu. Kako to promeniti? Gošća Dana uživo je Aleksandra Bulatović, naučna saradnca Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, mama dečaka sa dijabetesom tipa 1.

U Scenu nam dolazi Andrej Josifovski Pijanista, ulični umetnik i arhitekta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!