Dan studenata i ove godine, zbog korone, bez manifestacija

Vesti 04. apr 202108:582 komentara
Izvor: N1/Arhiva, ilustracija

Dan studenata, 4. april, koji je ustanovljen u znak sećanja na studentske demonstracije 1936. godine, i ove godine proteći će zbog protivpandemijskih mera bez javnih programa i manifestacija.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je akademcima Dan studenata, uz poruku da nastave da ulažu u sebe i svoje znanje, jer je znanje najveći pokretač napretka.

„Naša je misija je da svim studentima omogućimo studiranje po najvišim standardima“, poručio je Ružić u saopštenju.

On je ocenio da su u vreme pandemije virusa korona studenti pokazali veliki stepen solidarnosti i odgovornosti, pomažući starijim sugrađanima u vreme vanrednog stanja i poštujući sve epidemiološke mere u studentskim domovima i na fakultetima.

On je naveo naveo i da studentski domovi i fakulteti „nisu mesto transmisije virusa“, zbog čega je takođe zahvalio studentima, njihovim profesorima, kao i vanastavnom osoblju.

Podsetio je da je u toku javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, kao i o Nacrtu zakona o studentskom organizovanju, kojim se prvi put u Srbiji uređuje položaj i finansiranje studentskih organizacija i definiše način i postupak izbora za Studentski parlament.

Dan studenata ustanovljen je u znak sećanja na prvi dan generalnog štrajka studenata Beograda, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Subotice 4. aprila 1936. godine, i na studenta prava i člana Komunističke partije Jugoslavije Žarka Marinovića koji je poginuo u sukobu koji se dogodio tog dana.

Komentari

Vaš komentar