Dan rodne ravnopravnosti u Srbiji: Nasilje nad ženama i dalje najveći problem

Vesti 10. jun 202213:15 0 komentara
pixabay.com

Rodna ravnopravnost u svetu, pa ni u Srbiji nije potpuno dostignuta, a najveći problem ostaje nasilje nad ženama i devojčicama, rečeno je na svečanosti povodom Dana rodne ravnopravnosti 11. juna, koji se u Srbiji obeležava od ove godine.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović podsetila je da se ovaj dan obeležava u znak sećanja na 11. jun pre 182 godine, kada je u Srbiji otvorena prva škola za devojčice.

Povezane vesti

„Od tada kada je sve počelo pa do danas, veći procenat devojaka diplomira nego momaka, veći broj doktorira, ali diskriminacija nije prestala i postoje brojni rodni stereotipi“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je najvažnije da u društvu ne prestane borba za jednake uslove i da su svi koji se za ravnopravnost bore svesni da ta borba nije laka.

Ministarka i predsednica koordinacionog tela dodala je da je nasilje oblast gde bi moralo da se uradi mnogo više, kao i da se na neki način plati dodatni rad koji žene obavljaju kod kuće.

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić istakla je da je dobro što se od ove godine obeležava Dan rodne ravnopravnosti, jer će se tako žene učiniti vidljivijim u društvu.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre istakao je da samo okupljanje ovim povodom znak da je društvo još daleko od cilja i da svi treba da nastave borbu za ravnopravnost i na poslu i u životu.

Nagrade za promociju rodne ravnopravnosti u društvu dodeljene su profesorki i bivšoj rektorki Ivani Popović, profesorki ustavnog prava Marijani Pajvančić. Miljani Pejić iz Krovne organizacije mladih Srbije, Kompaniji Avon i glumcu Milanu Mariću.

Sa skupa je poslata podrška studentkinjama Arhitektonskog fakulteta koje su prijavile seksualno nasilje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!