Dan posle pregovora u Briselu, i u Prištini bez mnogo detalja

Vesti 19. avg 202219:09 2 komentara

Dan posle neuspelih pregovora, ni u Prištini previše detalja. Još se čeka i zvanično obraćanje glavnog pregovarača - premijera Aljbina Kurtija.

Kao i pre samog sastanka, u Prištini vlada bojazan da „Kosovo i Srbija u ovom kratkom roku ne mogu da nađu rešenje o teškim pitanjima koja se tiču novog kosovskog režima na prelazima sa Srbijom“.

Zato se najviše nade polaže u EU I SAD da do konačnog rešenja nađu modalitet za izbegavanje tenzija

Premijer Kurti se do sada nije obratio javnosti i medijima u vezi sa jučerašnjim sastankom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i prema informacijama on se neće uopšte obratiti javnosti.

Pročitajte još

Iz njegove kancelarije je saopšteno da su na sastanku sa Vučićem bile tretirane dve teme.

„Danas su bile dve teme na dnevnom redu. Prva je bila razgovor o opštem okviru sporazuma. Premijer Kurti je naglasio da ovaj sporazum treba da bude pravno obavezujući uz potpunu normalizaciju odnosa i međusobno priznanje. On je predstavio nekoliko poglavlja sa relevantnim elementima koje ovaj okvir treba da sadrži. Druga tema su bila aktuelna politička i bezbednosna pitanja, za koje je premijer Kurti istakao značaj zakonitosti i ustavnosti u našoj zemlji kao garancije mira, bezbednosti i jednakosti za sve građane bez razlike“, saopštila je Vlada Kosova.

U prvim komentarima jučerašnjeg sastanka u Briselu, ističe da on nije završen sporazumom, već nesporazumom.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj istakao je da sprovođenje reda i zakona na Kosovu mora biti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. On je na svom Fejsbuku napisao da dosadašnji dijalog ne bi trebalo da utihne i vrati se na razgovore o istim temama.

„Amerika je ovoga puta dala podsticaj procesu koji vodi EU i pomogla i vratila normalnost u kosovsko-srpske odnose. Izražavajući zahvalnost Evropskoj uniji na omogućavanju dijaloga, pravi je trenutak da EU preda resor predsedniku Bajdenu, za konačni dogovor o međusobnom priznanju Kosova i Srbije“, rekao je Haradinaj.

U nedostatku informacija o toku sastanka, u Prištini se kao njegovo najveće dostignuće smatra da su lideri Kosova i Srbije uspeli da iznesu njihove stavove o normalizaciji i konačnom rešenju, a da se ne posvađaju.

Na drugoj strani, sudeći prema izjavama premijera Kurtija i prištinskih zvaničnika, mala je mogućnost da će doci do povlačenja odluke o tablicama i ulazno izlaznim papirima.

U javnosti je sastanak doneo još više nejasnoća, imajući u vidu da se ne zna koji su modaliteti predstavljeni i šta ako do 1. septembra ne dođe do bilo kakvog rešenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare