Dan nakon dešavanja na Kosovu, u Briselu – tišina

Vesti 14. okt. 202119:12 > 19:1511 komentara
Podeli:

Tišina i u Briselu... Jedinu zvaničnu reakciju adminstracije Evropske unije preneo je šef diplomatije: on je kratkom porukom na tviteru izazvao kontroverze i naterao svoju press službu da, diksretnim rečnikom, pokuša da se opravda - da se nije stavila na stranu Beograda.

Povezane vesti

Nespretan tvit pres službe Žozepa Borela, jedina je zvanična reakcija EU o aktuelnoj krizi na Severu Kosova. Poruka na tom društvenom mediju u kojoj kaže „da su neprihvatljive jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost“, naišla je na pozitivan odjek u Srbiji, ali ne i na Kosovu.

Taj tvit izazvao je lavinu reakcija briselskih dopisnika kosovskih medija na albanskom jeziku. Ključno je bilo pitanje – zašto je šef spoljne politike EU, akciju policije na suzbijanju krijumčarenja, nazvao „jednostranim i nekoordinisanim akcijama“ – i s kim ju je potrebno koordinirati.

„Ne radi o tome da komentarisemo sustinu borbe protiv kriminala i korupcije. Reakcija Visokog predstavnika je bila u vezi sa situacijom koja je rezultat odredjenih aktivnosti za koje se ispostavilo da nisu kooridnisane i o kojima se nije unapred dovoljno razgovaralo“, rekao je Peter Stano.

Peter Stano je insistirao i da je svaki korak potrebno koordinirati sa NATO, KFOR-om i obema stranama, izbegavajući da primeti poruku NATO da je akcija „zakonita“ i koordinisana“.

„Kosovska policija sprovodi operaciju sprovođenja zakona širom Kosova. Misija KFOR-a koju vodi NATO u stalnoj je komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice…”, glasila je.

Činovnici EU ponavljaju da je centralno mesto za rešavanje svih problema na relaciji Beograd – Priština – briselski dijalog. Međutim, izaslanik EU zadužen za taj dijalog Miroslav Lajčak do sada se nije oglašavao.

Komentari

Vaš komentar