Dačić: Predlozi da budu realistični, sledeći sastanak 17. ili 18. septembra

Vesti 10. jul. 202113:11 > 15:4743 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić ocenio je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon druge faze dijaloga o izbornim uslovima pod pokroviteljstvom evroparlamentaraca, da je taj deo razgovora bio konstruktivan, kao i da će sledeći sastanak biti 17. ili 18. septembra.

Povezane vesti

„Želim da izrazim zadovoljstvo zbog dolaska predstavnika EP koji pomažu međustranačkom dijalogu. Mislim da su Narodna skupština i predstavnici EP organizovali veoma značajan događaj, razgovor između stranaka vlasti i opozicije.  Prvi krug razgovora je poslužio da se iznesu stavovi o očekivanjima od ovog dijaloga. Izmenili smo mišljenja o pitanjima medijima, i istakli druge teme o kojima bi trebalo da bude reči u nastavku dijaloga. Dogovoreno je i da sledeći sastanak bude 17. i 18. septembra“, rekao je Dačić.

On je dodao da je atmosfera bila konstruktivna, kao i da je „bilo i reči koje nisu bile korektne“.

„Ja sam protiv toga da se učesnici vređaju preko društvenih mreža ili preko određenih medija. Mi smo pokazali dobru volju i dobru veru. Mislim da je važno za uspeh dijaloga da predlozi budu realistični, da budu prihvatljivi, ostvarivi i održivi. Ukoliko se tako budemo ponašali, ostvarićemo glavni zadatak da svi  izađu na izbore, da se ne pruža nikome alibi da baca ljagu na Srbiju“, naveo je Dačić.

„U tom smislu, postoje određena pravila, koja ja nisam izmislio, nego je tako započet dijalog“, rekao je Dačić i podsetio da po tim pravilima učesnici u dijalogu ne iznose detalje o sastanku novinarima.

EP pravi predlog rešenja o izbornim uslovima

„Glavni zaključak današnjeg sastanka je, da će, na osnovu svega što je rečeno, kofasilitatori (predstavnici EP) izraditi predlog svih mera i rešenja koje bi onda trebalo svi učesnici da razmotre“, naveo je on i dodao da bi o tome učesnici dijaloga trebalo da se izjasne do 1. septembra.

Dačić je pozvao aktere dijaloga da do 1. avgusta pošalju svoje zahteve kako bi bili uvršteni u predlog mera i rešenja.

Upitan kako će se objediniti rešenja iz ovog dijaloga sa razgovorima koji se vode bez posredovanja evropskih parlamentaraca, Dačić je rekao da su u oba dijaloga teme iste.

“Da ne misli neko da se sada nešto radi da bi se minirao neki drugi dijalog, sve to što radimo želimo da bude od zajedničkog interesa i da imamo zajednički uspeh”, rekao je on.

Predsednik Skupštine naveo je i da postoji „treći kolosek“, možda najmanje pominjan u javnosti, a to je saradnja sa Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

“Vlada Srbije je pre više meseci formirala radnu grupu koja radi na ispunjavanju preporuka ODIHR, što je van ovoga što vam pričamo i na ovom mestu i na drugom”, rekao je on.

Upitan o međustranačkom dijalogu uoči prethodnih parlamentarnih izbora, koje je opozicija bojkotovala, Dačić je naveo da su i tada postignuti neki rezultati.


Izvor: Tanjug

Komentari

Vaš komentar